Суспільство (відео)

Понад 200 тисяч кримських татар депортували в 1944 року з їхньої батьківщини: які справжні причини (Відео)

У межах пізнавального проєкту «Цікава історія з бібліотекою» в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей відбулася лекція історика Сергія Бутка. Цього разу вона була приурочена до 80-х роковин депортації кримських татар з їхньої етнічної батьківщини – Криму – під час Другої світової війни. З 2015 року в Україні ці дії визнані геноцидом над кримсько-татарським народом. А 18 травня визначено Днем пам’яті.

«Депортація кримських татар під час Другої світової війни – це не перша трагедія кримсько-татарського народу від російського імперіалізму. Варто пам’ятати, що в 1783 році на кримському півострові проживало 98% кримських татар. Зараз це доволі малочисельна меншина», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Ще наприкінці XVIII та в XIX столітті тодішня влада намагалась витиснути цей народ з їхньої батьківщини. Проте однією з наймасштабніших і найстрашніших була депортація 1944 року.

«До 13 травня якраз Кримський півострів був очищений від німецьких військ, від військ вермахту, червона армія захопила цю територію і ухвалила рішення про депортацію кримських татар. Це рішення було розроблено та прийнято до того, як були вигнані німецькі війська з Криму», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

18 травня в домівки кримських татар увірвалися члени НКВС, дали кілька хвилин на збори та відправили ешелонами в невідомому напрямку.

«Кримських татар було депортовано з 18-го до 20-го – це перший етап депортації. Було депортовано десь 183 тисячі людей, плюс 5 тисяч чоловіків відправили в так звані резерви – це рабська праця, ще 6 тисяч – у московські вугілля, тобто на шахти, на оцю рабську працю. Ще кілька тисяч відправили одразу в Гулаг, вважаючи зрадниками», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Проте вже в червні відбулася друга хвиля депортації. Тоді утисків зазнав не лише корінний кримсько-татарський народ.

«Було депортовано понад 3 тисячі росіян, українців, білорусів, представників інших національностей, які були в змішаних шлюбах із кримськими татарами», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Під час основної хвилі депортації, за даними Українського національного інституту пам’яті, було виселено понад 200 тисяч кримських татар і приблизно 40 тисяч людей інших національностей. Їх вивозили до Казахстану, Узбекистану та на схід тодішнього радянського союзу. Причину шукали в зраді.

«Приводом було те, що радянське керівництво звинуватило, що кримсько-татарський народ є народом-зрадником, що був на боці нацистської Німеччини, що там найбільше дезертирів і так далі. Хоча наразі всім відомо, що найбільше зрадників, які перейшли на бік нацистської Німеччини, було серед етнічних росіян. Їх було понад 1 млн людей», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Проте історики називають іншу причину депортації кримсько-татарського народу.

«Сталін уже в 1944 році планував після закінчення Другої світової війни розв’язати війну проти Туреччини й захопити Босфор і Дарданелли. І тому йому, так би мовити, потрібно було підготувати два плацдарми майбутньої війни – це Кримський півострів і це Кавказ», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Лише після розколу радянського союзу кримські татари змогли повернутися на батьківщину, оскільки до 1984 року тривала заборона на їхній в’їзд до Криму. Проте вже в 2014 році російські війська захопили Кримський півострів.

«Почалися нові репресії проти кримських татар. Голову Меджлісу Рефата Чубарова названо екстремістом. У планах кремля, у планах путіна була депортація кримських татар», — Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Кримські татари стали на захист України під час війни з ворогом, вони активно волонтерять і захищають наш народ на полі бою. Проте й зараз російська влада продовжує їх переслідувати. Боротьба триває досі.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button