Суспільство (відео)

Що знайшли у Чернігові під час дослідження княжого двору Мстислава Володимировича (Відео)

Цього року сенсаційних знахідок у чернігівських археологів не було. Працювали вісім експедицій у складі 200 осіб. У Чернігові увагу було прикуто до стародавнього Дитинця. Тут науковці досліджували княжий двір Мстислава Володимировича.

«Культурний шар виявився неушкодженим, що трапляється рідко. Дослідили вісім споруд. Особлива увага прикута до печі з випалювання вапна. Можна здійснити її експериментальну реконструкцію»,директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.Лазаревського Олександр Коваленко.

Розмови про те, що археологічні знахідки варто було б залишати під склом та підсвітити, історики називають марною тратою часу. Бо на Чернігівщині вже є негативний досвід музеєфікації Княжого терему в Новгород-Сіверському та Чернігівського магістрату в обласному центрі.

Обидві пам’ятки не витримали випробування часом і знаходяться на межі руйнування. Така ж доля може чекати і майбутні знахідки. Будівництво павільйону – дороге задоволення. А от віртуальне відтворення – прийнятний варіант.

«З артефактами краще спілкуватися в музейних експозиціях. Якщо йдеться про окремі найцікавіші знахідки, їхнє місце – в музеях»,директор інституту історії, етнології та правознавства імені О.Лазаревського Олександр Коваленко.

«Те, що бачили за кордоном, — це одне. Те, що є у наших кліматичних умовах, – інше. Необхідні спецтехнології. Єдиний можливий варіант – будівництво павільйону з мікрокліматом, бо у нас є і промерзання, і запитування вологою»,доцент кафедри археології інституту історії, етнології та правознавства імені О.Лазаревського Олена Черненко.

Чернігівські історики в очікуванні майбутнього ремонту на Валу, анонсованого міською владою. Кажуть, до цього варто підходити обережно. Тому разом з інспекцією слідкуватимуть, аби будівельники не знищили історичної спадщини міста.

Журналіст Юрій Михуля

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button