Суспільство (відео)

«Конструкції роздору»: чернігівці проти металевих гаражів (Відео)

Цю жінку вдарив її вже нині покійний сусід. Посварилися через металевий гараж, який забіякуватий дід поставив у дворі.

— Він мене просто збив із ніг. Я впала. Я сказала, що ви робите, чому ви тут поставили гараж. Він обурився і сказав: чого ти тут командуєш? І штовхнув мене, і я впала, — Тетяна Хорло, жителька Чернігова.

Усе було б нічого, якби сусід, встановивши під вікнами багатоповерхівки гараж, не порушив усіх санітарних норм, каже пані Тетяна. Та й нині металевою конструкцією користується син забіякуватого сусіда, а на це він не має жодного права.

Встановлювати металеві гаражі у своїх дворах біля багатоповерхівок мають право лише інваліди, яким важко пересуватися на ногах. До того ж водій з обмеженими можливостями повинен мати спеціальне авто з ручним управлінням.

В іншому разі йому не дозволять встановлювати металевий гараж перед вікнами квартири. Втім, у Чернігові назвати цей процес контрольованим вкрай важко: гаражі або стоять іржаві, нікому не потрібні, перетворившись на смітники, або ними користуються абсолютно здорові люди.

— Тут молоді люди якісь ходять. Вони схожі на інвалідів?Не схожі. Ні, ну отут жив інвалід, малолітній в’язень, там давно вже внук, і він ніколи не приїжджає, гараж пустує. Підпалювали, — жінка.

— Я вважаю, що це важка справа, але її треба починати. Щонайменше перевірити і з’ясувати для себе, що кому належить і на яких підставах, — Володимир Грецький, голова Деснянської районної у місті Чернігові ради.

До 2013 року дозволи на встановлення гаражів надавалися районними радами, допоки це право в них не відібрали і не передали управлінню архітектури та містобудування Чернігівської міської ради.

До 2013 року, каже очільник Деснянського району Чернігова Володимир Грецький, вони прискіпливо вивчали кожну довідку інваліда і дозволами не розкидалися. Нині допитатися в когось із відповідальних осіб, що відбувається в цьому процесі, вкрай важко. Нас годують якимись загальними фразами.

— На сьогодні завершується робота з інвентаризації наявних гаражів, щоб зрозуміти взагалі ситуацію, в якій місто опинилося в питанні цих гаражів. Чи законні вони, чи не законні, чи є оренда, чи нема оренди. Ніхто нічого не знає, — Сергій Калюжний, начальник управління архітектури і містобудування Чернігівської міської ради.

Скільки у Чернігові таких гаражів – очільник управління архітектури та містобудування точно не пам’ятає. І дозволів, каже, практично не дають. Нам стало відомо, що лише в одному Деснянському районі Чернігові металевих гаражів майже 700. І що дозволи на їх встановлення таки продовжують надавати. Питання лише – кому?

— Проблему цю треба якось вирішувати. Немає жодного обліку гаражів. Ми продовжуємо на сесії виділяти майданчики під металеві гаражі, створюється дискомфорт жителям. Контролю немає гаражам. Іржаві, старі, з продірявленими дахами. Це недопустимо в нашому місті, — Сергій Вакуленко, депутат Чернігіської міської ради.

Містяни, які зі своїх вікон бачать металеві іржаві конструкції, мають власне бачення вирішення цього питання.

— Якщо знесуть гараж і побудують дитячий майданчик, ми не проти, це буде дуже добре, якби гараж прибрали і тут хай би краще паркову зробили, — жінки.

Та чи почують думку людей очільники міста – хтозна. Профільний заступник міського голови Валерій Бондарчук спершу погодився розповісти нам про металеві гаражі, про їх кількість і про довідки, які надають невідомо кому, а потім кілька днів ховався від нас і не відповідав на телефонні дзвінки. Нині чиновники міської ради дозволяють собі ігнорувати не лише пресу, а й людей.

Ще статті по темі

Back to top button