Суспільство (відео)

Гроші підуть за учнем: освіта скопіює реформу медицини (Відео)

Так само, як у 2018 році гроші в лікарнях почали ходити за пацієнтами, так само держава фінансуватиме й освіту – для кожного учня окремо буде передбачене фінансування, і школу, куди дитина прийде з грошима, обиратимуть батьки. Про це під час брифінгу в облдержадміністрації розповів головний освітянин області Микола Конопацький. Утім, це питання ще на перспективу, а поки Чернігівщина, як і вся Україна, робить перші висновки  Нової української школи.

«Вперше вона підтримана значним фінансовим ресурсом – 26,5 млн лише на старт початкової школи – нової української школи виключно на придбання меблів, дидактичних матеріалів, на придбання комп’ютерного обладнання», — розповідає Микола Конопацький – начальник обласного управління освіти і науки.

80% від загальної суми фінансування вже розлетілися по загальноосвітніх навчальних закладах області – кількома траншами. Найбільше пощастило міським і районним школам, де кількість учнів у класах – від 25-ти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «НУШ – перспективи і виклик»: у Чернігові відбувся Перший інноваційний освітній форум

«Ми ділили кошти на учня. Якщо це повноцінний клас, то десь виходило в нас із співфінансуванням понад 100 тисяч на клас, але його недостатньо, потрібно 250-300 тисяч гривень», — говорить Микола Конопацький – начальник обласного управління освіти і науки.

Нова українська школа Чернігівщини вже освоїла понад 20 мільйонів державних гривень. Їх витратили на створення в початкових класах нового освітнього середовища – із зонами для навчання, відпочинку та дозвілля маленьких учнів.

«Методика викладання – жодного оцінювання протягом двох років. Починається навчання через гру, абсолютно жодного примусу», — відзначає Микола Конопацький – начальник обласного управління освіти і науки.

40% від виділеної суми витратили на закупівлю дидактичних матеріалів – у кожного учня на парті з’явилися кубики «Лего» і конструктор.

«Діти в змозі разом з учителями моделювати різні ситуації – або це на курсі «Я пізнаю світ», тобто вони можуть конструювати будь-які завдання, тут же рахуючи їх», — розповідає Микола Конопацький – начальник обласного управління освіти і науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ремонт та меблі в школі відповідає місцева влада, а не вчителі – Гриневич

Ще 40% державних грошей витратили на закупівлю меблів для створення нового освітнього простору, в якому діткам було б комфортно.

«Десь до кінця жовтня маємо надію, що 90% обладнання і меблів будуть у нас у закладах. Наразі в нас 81% використання коштів, це один із хороших показників України», — зазначає Микола Конопацький – начальник обласного управління освіти і науки.

Недоліком початку навального року Микола Конопацький вважає забезпечення підручниками. Нову навчальну літературу отримали лише одиниці.

«Вперше за багато років Міністерство видруковує три лінії підручників – це 5-ті класи, ми їх отримали 85%, це 10-ті класи, їх отримали 7%, і ми отримали 11% підручників перших класів», — зауважує Микола Конопацький – начальник обласного управління освіти і науки.

Поки Чернігівщина чекає на нові підручники, учителі викладають за спеціально розробленими методичками. До речі, як каже Микола Конопацький, нова українська школа – це насамперед новий учитель. 1 300 педагогів області протягом року пройшли перепідготовку й отримали відповідні сертифікати. Жоден учитель, каже головний освітянин області, не звільнився через реформу.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button