Суспільство (відео)

Щоденна праця та постійне навчання – Софія Тебенко зі Сновська йде до мрії стати відомим шеф-кухарем (Відео)

Молодь Чернігівщини завжди славилася своїм завзяттям і працьовитістю. Яскравий приклад – 19-річна Софія Тебенко. Вона родом зі Сновська, з самого малечку й донині займається кулінарією та щоденно шліфує свої знання і навички. А свої перші кошти почала заробляти у 15 років.

«Ще з самого малечку мене дуже цікавила кулінарія. Мені було цікаво дивитися різні телепередачі, доторкнутися до мистецтва кулінарії та спробувати неординарні, неймовірні поєднання смаків і текстур.

Я дивилися кожен сезон «МастерШеф» і не просто дивилася, як усі біля телевізора, а й щоразу намагалася все записати, аби повторити та поєднати щось, якісь презентації вимальовувала на листочку.

Моїми першими дегустаторами були батьки, я не знаю, як вони витримували ці випробування, тому що не завжди все виходило ідеально. Були і помилки, і розчарування, але вони мене завжди підтримували», — кухар-кондитер Софія Тебенко.

Побачивши таку любов і зацікавленість кулінарією, батьки Софії запропонували вступити до Сновського вищого професійного училища лісового господарства й здобути професію кухаря-кондитера. Навчання настільки сподобалося Софії, що невдовзі вона почала брати участь у різноманітних конкурсах, у яких посідала завжди перші місця. А стипендію відкладала не на нові сукні, а на продукти, щоб створювати нові кулінарні шедеври.

«Кулінарія – це доволі недешева справа, тому я завжди відкладаю стипендію і тоді купую. Я пам’ятаю, на свою першу стипендію купила стейк Рібай спеціально, щоб його приготувати, тому що саме той шматочок мені був необхідний», — кухар-кондитер Софія Тебенко.

На думку Софії, вдала страва повинна починатися з гарної презентації, саме тому в своїх роботах вона приділяє цьому багато уваги.

«Важливе значення в кулінарії має презентація. Як подаси страву, так люди спочатку побачать очима, а потім уже спробують на смак. Тому мені завжди було цікаво дивитися ефектні презентації, щоб подати дуже гарно страву. Застосувати фламбування різноманітне, зараз дуже популярний гарячий лід, різні сфери шоколадні, кристалічні», — кухар-кондитер Софія Тебенко.

Крім навчання, Софія ще встигає займатися волонтерством разом із батьками та колективом навчального закладу.

«Ми готуємо різне печиво, рулети – тобто те, що може доїхати, та передаємо це хлопцям, які захищають нашу Україну», — кухар-кондитер Софія Тебенко.

Зараз вона поєднує навчання та роботу, а у вільний час шукає в інтернеті нові знання та техніки приготування. Бо надалі мріє навчатися в кулінарній академії, аби стати всесвітньо відомим шеф-кухарем.

«Я продовжую навчання та працюю в кафе-готелі «Придеснянський». Там мені дають змогу розвивати свої кулінарні навички, щоб пробувати нове та експериментувати, і це мені дуже подобається. Звісно, дуже хотілось би розвивати свій професіоналізм ще далі, щоб про мене чули як про професійного шеф-кухаря, може, кондитера не лише в Україні, а й у Європі.

Ольга Мартиновська відкрила свою кулінарну академію, я за нею дуже стежу, мені дуже подобається, як вона готує. Подобається її поєднання смаків, тому хотіла б після навчання ще вступити до неї в академію, спробувати себе там», — кухар-кондитер Софія Тебенко.

Нині Софія сконцентровує свою увагу на кондитерстві, каже, багато в чому їй допомагає мама.

«Вона завжди мене підтримує, може подивитися зі мною якісь кулінарні ідеї. Взагалі в мене мама раніше займалася тортами на замовлення. Тому вона більше мене підтримує в кондитерській справі. Каже, як краще збити крем, як краще поєднати та додати. Мені дуже подобається, що ми з нею на одній хвилі», — кухар-кондитер Софія Тебенко.

Тож як бачимо, щодення праця та підтримка рідних завжди приносять гарні результати, і, можливо, вже зовсім скоро тендітна дівчинка зі Сновська стане одним із найвідоміших шеф-кухарів як в Україні, так і далеко за її межами.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button