Суспільство (відео)

Його пісні живуть і дотепер: у Чернігові відбувся мистецький захід до дня народження Володимира Івасюка (Відео)

До 75-річчя відомого українського композитора та співака Володимира Івасюка в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей відбувся мистецький захід, присвячений його творчості та життєвому шляху.

«Це великий патріот, український композитор, який за своє життя не написав жодної пісні російською мовою. Це ще в ті часи, хоча це тоді було дуже складно. Це був, мабуть, його виклик того часу, і за це він поплатився своїм життям.

Феномен і полягає в тому, що він у ті дійсно тяжкі часи давав виклик ось цьому життю, вимогам того часу, говорив тільки українською, і писав українською, і намагався донести все українське людям, а не так, як вимагали цього ті часи», — директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Тамара Клюй.

«Він був дуже сміливим, він був непосидючим, він був разюче поворотким для, зокрема, кадебістів, які, власне, доклали руку до його смерті, я так вважаю», — студентка Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького Діана Костенко.

Володимир Івасюк – один із основоположників української естрадної музики, автор більше як 100 пісень, 53 інструментальних творів. Його життя трагічно обірвалось у віці 30 років. Проте пісні живуть і зараз.

«Насамперед для нас як для музикантів – це таке глибоке джерело неймовірного репертуару, неймовірно глибоких чуттєвих пісень, які подобаються різним поколінням, як я вважаю», — викладач Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького Анжеліка Гальчук.

«Я сьогодні буду виконувати пісню «Два перстені». Це одна з моїх улюблених пісень української естради ХХ століття.

Це не просто образи, які обмежуються лише калинами, горами і полонинами, а справді тими відчуттями, яких не вистачало радянській людині, а в наш час українській людині, щоб можна спростувати, що українці – це просто одна з націй. А насправді українці – це ще та нація, яка була разюче талановитою і багатою на почуття», — студентка Чернігівського музичного коледжу ім. Л. Ревуцького Діана Костенко.

Попри тиск КДБ, Володимир Івасюк усе своє життя продовжував писати українською та популяризувати нашу культуру за кордоном. Його пісні перемагали в міжнародних конкурсах, вийшла музична платівка в США. Феномен Володимира Івасюка полягає в тому, що його пісні до сьогодні звучать і залишаються популярними, їх знає молодь, а музичні твори переспівують сучасні композитори.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button