Суспільство (відео)

Схильність до спирту й особливості білої гарячки: чернігівські наркологи розповіли про алкоголізм (Відео)

Прокрапування, прошивки, психотропні препарати тощо. Це та багато іншого – методи боротьби з хворобою, яку ми вибираємо самі. Алкоголізм. Алкоголь стає хворобою тоді, коли до нього звикаєш, але не всіх природа покарала схильністю до нього.

«Залежність може виникнути в людей, які мають схильність до цього, тобто спадковий фактор. Можуть якісь стресові ситуації викликати залежність від алкоголю», — лікар-нарколог Тетяна Гладка.

«Усе залежить від рівня ферменту алкогольдегідрогенази. Що вищий його рівень, то швидше розщепляється спирт, відповідно, менша залежність від алкоголю. Немає тієї тривалої інтоксикації», — медичний директор із амбулаторно-поліклінічної роботи Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Богдана Шуба.

«Кажуть, людина вміє пити або не вміє пити. То це певна генетична схильність до продукування ферментів. Якщо ферментів, що розщеплюють альдегід, недостатньо, він отруюватиме організм», — кандидат біологічних наук Світлана Кирієнко.

Історично склалося, що найбільша схильність до алкоголю у народів Півночі – через переважання в раціоні м’ясних продуктів. Південні народи – іспанці, італійці, грузини тощо – вирізняються найменшою схильністю до алкоголю.

Що стосується наслідків. Апогеєм любові до «зеленого змія» є так звана біла гарячка.

«Біла гарячка – це психоз, що виникає внаслідок відміни алкоголю. Тобто людина певний період часу не вживає алкоголю. Тобто людина оцей свій допінг не вжила – і ми отримали оцей от психоз», — медичний директор із амбулаторно-поліклінічної роботи Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Богдана Шуба.

Крім білої гарячки, більш складний прояв – це судомні напади, що є ознакою набряку головного мозку. Коли вони виникають – подальший прогноз несприятливий. Лікування алкоголізму та його наслідків класично розпочинається з детоксикації, в народі – «прокрапатись». У складніших випадках – це заспокійлива група, зняти психоз. В окремих випадках – підшивання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Східний замінник алкоголю: чернігівцям запропонували новий спосіб відпочинку

«Підшивається препарат, що блокує фермент алкогольдегідрогеназу, який запускає реакцію розпаду етилового спирту. Людина знає, що в ній циркулює цей препарат, і вона постійно отруюватиметься оцтовим ангідридом», — медичний директор із амбулаторно-поліклінічної роботи Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Богдана Шуба.

Коли «підшитий» спробує алкоголь, серед можливих наслідків – навіть смерть. Адже чутливість виникає навіть до мінімальних доз спирту.

«Деякі пацієнти, коли використовують одеколон і вдихають його пари, то відчувають дискомфорт», — медичний директор із амбулаторно-поліклінічної роботи Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Богдана Шуба.

Вшивають препарат під м’язи, переважно сідничні, щоб любитель оковитої в пориві потягу до неї не зміг витягти капсулу. За словами лікарів і біологів, етиловий спирт спричиняє незворотні деградаційні зміни в багатьох внутрішніх органах, руйнує особистість людини в соціумі, тому пити чи не пити – вибір кожного.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button