Суспільство (відео)

Східний замінник алкоголю: чернігівцям запропонували новий спосіб відпочинку (Відео)

Чайхана – це місце для зустрічей, спілкування та розпивання чаю. Комусь може здатися, що це звичайна європейська кав’ярня, але для жителів Східної Азії це вже стало елементом культури. Олександр Дарницький три роки пропрацював на сході та розповідає, що араби не вживають алкоголю. Замінником хмільного напою для них став чай.

«Це як в Англії «5 o’clock tea», тут те саме, лише впродовж усього дня вони випивають літри чаю, вони п’ють усе. Все, що можна висушити й кинути в чай, усе це є в їхній культурі», — Олександр Дарницький, власник першої чайхани в Чернігові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Любителям кави навинос запропонували мати свої стакани

Олександр і його дружина Юлія дуже люблять подорожувати та вивчати східну культуру. Таке захоплення переросло в родинний бізнес. І нещодавно вони відкрили чайхану в Чернігові. Розповідають, що особливістю такого східного закладу є інтер’єр, а саме килими, візерунки на текстилі та різні дрібниці. Окрема тема – традиційний посуд.

«У нас є узбецький фарфор – це називається бахта. Цей візерунок символізує бавовну. Ми спеціально їх привезли для нашого чаювання. Також у нас є турецькі чашечки. Всі по вулицях просто ходять і п’ють із цих скляних чашечок. Потім залишають. І їх просто збирають ті, хто розносить цей чай по Гранд-базару», — Юлія Дарницька, власниця першої чайхани в Чернігові.

Олександр розповідає, що східне чаювання не схоже на китайський обряд. Воно не вирізняється особливими ритуалами. У чайхані люди просто відпочивають, грають у нарди та шахи.

«Я заходжу в офіс в Афганістані, а в кожного стоїть на столі маленька чашечка чаю. Тобто для них це – наче пити воду. Тому східний чай не вирізняється чимось специфічним. Просто до звичайного чаю кожна країна додає щось своє. І виходить чай цієї країни», — Олександр Дарницький, власник першої чайхани в Чернігові.

Бариста Дмитро Матвієнко розповідає, що в традиційній чайхані використовують дуже багато різновидів чаїв.

«У нас є китайський чай, який дуже поціновують люди, котрі люблять чай. Це і класичний зелений чай, і білі чаї. Улуни молочний та женьшеневий. І так само червоний чай, що дуже популярний», — Дмитро Матвієнко, бариста першої чайхани в Чернігові.

У чайхані готують і каву. Бариста розповідає, що популярністю користуються куркума-лате та халва-лате. А доповнювати своє дозвілля в чайхані він рекомендує традиційними східними смаколиками.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button