Суспільство (відео)

Витягали з-під льоду, ловили на крижині та шукали у заростях: у Чернігові рятували «потерпілих» (Відео)

Саме так рятуватимуть рибалку, якого відірвало на крижині та віднесло далеко від берега. Для цього надзвичайники використовують катер «Торнадо» на повітряній подушці. Завдяки йому вони можуть швидко дістатися потерпілого. Далі, за потреби, його транспортують до лікарні.

А ось такий нехитрий пристрій називається «Соломинка». Цей спосіб порятунку надзвичайники використовують у випадку, якщо потрібно витягати людину, що провалилася під лід.

«Це звичайний пожежний рукав, яким ми подаємо воду на пожежах, але наші працівники придумали у нього запускати не воду, а стиснуте повітря. Виходить такий рятувальний пристрій. Цей пристрій є у всіх підрозділах, у всіх районах Чернігівської області», — Олексій Чалишев, заступник начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Чернігівській обл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рятувальники Чернігівщини передали врятовану лелеку до зоопарку (Фото)

Шукали дснсники і можливого потерпілого у прибережній зоні, де не проїде автомобіль. У цьому випадку застосовується снігоболотохід «Богун». Чернігівщина – це одна з небагатьох областей України, де його використовують.

Усі ці способи порятунку людей на воді взимку відпрацьовували чернігівські надзвичайники.

«Сьогодні, у зв’язку з настанням зимового періоду та льодоставом ми вирішили провести заняття на тему «порятунок людей на льоду». По нашим нормативам підрозділ має виїхати за межі будівлі протягом хвилини. А там уже все залежить від відстані від підрозділу до місця пригоди», — Олексій Чалишев, заступник начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Чернігівській обл.

Олексій Чалишев каже, що за перший місяць зими подібних викликів ще не надходило.

«На даний час, на щастя, викликів по лінії 101 не надходило. Можливо це через те, що ще тільки тиждень, як стоїть лід. Пізніше зявляться ці виклики. Зараз розпочнуться свята, вийдуть рибалки, будуть масові прогулянки на природі, виходи на воду. Тому ми і готуємося до цих випадків», — Олексій Чалишев, заступник начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Чернігівській обл.

Рятувальники вкотре нагадують, що виходити на лід можні тільки за умови, коли його товщина становить щонайменше 7 см. Рибалити дозволяється, якщо цей показник сягне 10-12 см. Не можна бити багато лунок. Рибалки повинні мати при собі мотузку, аби витягти потерпілого, та ніж чи інший предмет, яким би можна було зачепитися за лід, щоб врятуватися, в разі, коли поруч немає нікого. До того ж, ідучи на лід, варто повідомити близьких про своє місце знаходження.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button