Суспільство (відео)

Шкільне сучасне укриття створили в одному з сіл Чернігівської області (Відео)

Сучасне тепле укриття – з новими меблями, просторими класами та власною спортивною залою – нещодавно з’явилося в Киселівському ліцеї. Проте ще пів року тому воно мало зовсім інший вигляд, а перед повномасштабним вторгненням використовувалося лише як складське приміщення. Під час окупації області цей підвал, не пристосований на той час як повноцінне укриття, використовувався як домівка для багатьох жителів Киселівки.

«Коли постало питання, як бути з людьми, які проживають на території Киселівки, адже іншого укриття не було, ми з працівниками Киселівського навчального закладу все це прибрали та розчистили. І своїми руками зробили що могли. Тут люди прожили більше ніж місяць. Тут проживали приблизно 200 осіб. Це жителі Киселівки. Тут були маленькі діти, навіть ті, яким ще були потрібні підгузки. Працівники Киселівського ліцею разом зі мною готували їжу в шкільній їдальні. Люди зносили продукти з дому, приносили що могли, ми готували сніданок і вечерю», — Алла Мироненко, директор Киселівського ліцею.

Після закінчення окупації області відновлювати укриття почали самі батьки та працівники навчального закладу, 30 тис. грн було виділено з бюджету громади. Проте ця сума була незначною, тому директор ліцею почала шукати інші шляхи, аби врешті відремонтувати укриття для школярів. Тоді вона звернулася до міжнародних організацій.

«Я вирішила шукати можливість, як зробити сучасне укриття в сільській школі, тому що завжди якось до сільських шкіл ставляться не так, як до міста. Я написала лист до ЮНІСЕФ, і ЮНІСЕФ уже на наступний день був у нашій школі, Ппредставники ЮНІСЕФ від Дитячого фонду ООН. Роботи почалися в липні 2023 року і на 21 вересня 2023 року робота була повністю закінчена. Зараз кожна кімната облаштована, крім того, вони надали нам меблі, вони зробили нам ремонт укриття. Тут є вентиляція, тут є гармата, яка нагріває укриття, тут є генератор», — Алла Мироненко, директор Киселівського ліцею.

У просторій спортивній залі для школярів проводять секцію з боротьби. Тренер приїжджає з Чернігова. Також планують організувати для дітей заняття з танців.

«З одного боку, я почула, що діти задоволені, але з іншого – дуже хочеться, щоб це приміщення ми використовували для гуртків, для різних секцій. Можливо, для якихось змагань. Але не спускалися сюди під час повітряних тривог. Дуже хочеться повернутися до того мирного життя, де дійсно наші діти були в раю», — Алла Мироненко, директор Киселівського ліцею.

Наявність укриття в Киселівському ліцеї дала можливість учням навчатися офлайн, оскільки безпековий фактор у часи війни є одним із головних.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button