Суспільство (відео)

Шлях спроб і відмов: поради для письменників-початківців Чернігова (Відео)

Створення власної книги – справа не з легких, утім, цілком можлива. Шляхом постійних спроб і частих відмов зрештою можна дійти до успішної реалізації власного рукопису. Та залишається питання: як максимально швидко та успішно подолати цей шлях? Відповіді та поради отримуємо від Олени Терещенко та Олександра Білогури – чернігівських письменників. 

«Моя порада, і я так роблю: розсилати всюди, де тільки можна. По-перше, надсилати на всі можливі конкурси, а по-друге, надсилати у видавництва.Надішлеш на 10, отримаєш одну відповідь і це добре. Коротше, що більше надіслати, то більше шансів, що хтось відгукнеться», — Олена Терещенко та Олександр Білогура – письменники.

«Як говорив Стівен Кінг у своїй праці про написання книжок, що в нього був цвях, на який він вішав усі свої відмови, і там назбиралося дуже багато, поки йому не почали відповідати. Тепер увесь світ знає його імя», — Олександр Білогура – письменник.

Та якщо шлях проб і відмов не для вас, є ще один спосіб – видати написане за власний кошт. Це значно скорочує шлях від рукопису до фактичної книжки. Утім, варто підготуватися до фінансових витрат. 

«Багато факторів: обсяг, обкладинка, верстка, тираж. Це все впливає на ціноформування. Якщо брати найдешевші варіанти, це посильно. Якщо до 100 примірників, то це в районі 10 000 гривень. Якщо найдешевші матеріали та роботи. Якщо серйозніше – до 15-20 тисяч гривень», — Олександр Білогура – письменник.

Олександр та Олена – письменники, які у своєму творчому доробку мають по кілька успішно реалізованих видавництвами книжок. Тож поради від них для письменників-початківців варті уваги та осмислення.

«Найперша порада – не знецінювати свій талант. Не завжди можна себе адекватно оцінити, але невпевненість у собі багатьох талановитих митців згубила. Не треба боятися, якщо ви пишете, якщо ви не можете не писати, ви ж для чогось це робите. Не для того, аби обклеювати стіни цими рукописами», — Олена Терещенко – письменниця.

«Також порада – писати про те, що любиш, і те, на чому знаєшся. Постійно, регулярно треба писати. Що більше пишеш, то більше формується стиль, приходять нові ідеї і письмо стає більш чітким і структурованим», — Олександр Білогура – письменники.

«Важливо, аби близькі люди підтримували. І якщо є така можливість – озвучуйте свої бажання. Говоріть, що для вас це важливо», — Олена Терещенко – письменниця.

«Також порада – шукайте людей за спільними інтересами. Бо так люди об’єднуються, і за спільними інтересами можуть надихати одне одного. І це прискорює комунікацію, розвиток і роботу над собою», — Олександр Білогура – письменники.

Якщо всередині вас жевріє ідея для нової книжки – спробуйте втілити її в життя. Адже в сучасних умовах наша країна потребує цікавої, якісної та сучасної літератури.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button