Суспільство (відео)

Штучна пам’ять: які квіти несуть на кладовище чернігівці (Відео)

Другий тиждень після Великодня в Україні називають провідним або поминальним. Здавна заведено, що в ці дні ходять на кладовища, аби згадати тих, хто відійшов у засвіти. Цьогоріч поминальний тиждень починається 23 квітня і триватиме до 29 квітня.

Побутує традиція цими днями залишати на могилах пластикові квіти, мовляв, це практично та зручно. Утім, штучні квіти, які майже не підлягають переробці, неабияк шкодять екосистемі. Тож упродовж останніх років українці масово відмовляються від такої традиції.

Ми поцікавилися в чернігівців, який вибір роблять вони і чим замінили пластикові букети.

Мама ще використовує пластикові квіти. Я маю думку, що краще посадити на могилі живі квіти і за ними доглядати, ніж використовувати пластик, який все одно ж потрібно щороку змінювати. Немає в цьому сенсу.

Негативно ставлюся до цього. Дуже негативно. І взагалі я негативно ставлюся до таких традицій, адже, на мою думку, це нераціональне використання землі. Це нераціональне використання ресурсів. І в контексті екологічної ситуації в Україні та світі це не є добре. Це зайві гроші, зайвий час.

Так, звісно, відмовилися. І взагалі, повністю підтримуємо відмову. Пластиком лише захаращуємо довкілля. У мене кладовище і в Чернігівському районі, і там далі, то ми купуємо квіти, ставимо їх у вазочки і все.

Ми вже відмовилися. Я і батькам своїм сказала, що краще купувати живі цибулинки, насаджувати. Це буде на багато років і не буде зайвого бруду.

Ми давно вже відмовилися від цього і категорично проти забруднення довкілля.

Я категорично проти.

Пам’ять вона і є пам’ять. Нехай носять, поки прийде інше покоління і зрозуміє, що треба принести живе. Ми приходимо живі і приносимо мертві квіти, це неправильно. Ну, я так вважаю.

Жива пам’ять вона і має бути живою памяттю. Мертве – це таке.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button