Суспільство (відео)

Бібліотечний колапс, недопрацювання освіти та аварійні гуртожитки: ранкова нарада в мерії (Відео)

Чернігівські бібліотеки потерпають від дефіциту відвідувачів і старіння кадрів. Адже молоді в лавах їхніх співробітників лише шість відсотків. Про це розповіла директор централізованої бібліотечної системи Людмила Зіневич. Та не менш складне й фінансове становище бібліотек. Цього року на всі 13 філій виділено майже 8 із половиною мільйонів гривень. За 7 місяців із них вже витратили три з половиною.

«Комунальні платежі – 390 тис. 633 грн, придбане обладнання – 78 тис. 538 грн, книги, які ми могли закупити, – це 92 тис. 750 грн, ремонти – нуль», — директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Людмила Зіневич.

Обговорили й створення бібліотеки в мікрорайоні Масани. Проте мер зазначив, що коштів на все не вистачить. За його словами, аби направити кошти на бібліотеки, доведеться забирати їх в інших галузей.

«Кожен начальник управління приходить, приносить кошторис і говорить, що от за ці гроші буде щастя. А всі ці ваші кошториси в бюджет не влазять. Ці ваші хотілки в бюджет не влазять. Тому нам треба відповідально до цього ставитися і, якщо ми хочемо додаткові видатки в освіті, отже, в нас менше буде видатків у бібліотеках», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наркотики, кришування грального бізнесу та поліція без приміщення: мерська нарада в муніципалітеті

Поговорили і про освіту. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання Чернігів став дев’ятим серед інших обласних центрів. Та меру такий результат не сподобався.

«Радіти з того,що ми – середнячки, неправильно. Якби я радів, що не на 22-му місці, а на 9-му, то я зараз цю нараду не вів би. Планку вам на наступний рік-два, щоб ви увійшли до п’ятірки. Це ще більш-менш буде», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Директор методичного центру управління освіти також розповіла, що цього року в області є дев’ятеро випускників, які склали ЗНО на 200 балів, четверо серед них – із Чернігова.

«До речі, в Україні всього 36 випускників, які склали англійську мову на 200 балів, двоє з них – це випускники нашої 1-ї і 19-ї школи. І загальний рейтинг шкіл міста можна побачити на екрані. 1 школа, 11-та, 12-та, 22-га і 16-та цього року замикає п’ятірку кращих шкіл. Аналізували понад 160 балів з усіх предметів», — директор методичного центру управління освіти ЧМР Яніна Тимошенко.

Під враженням від подій у Дрогобичі мер дав доручення проінформувати чернігівців про аварійність їхніх будинків. Також він пригадав ситуацію, що вже сталася в гуртожитку по вулиці Попудренка. Мер наголосив на тому, що ремонтами в таких будівлях мають займатися балансоутримувачі.

«У нас гуртожитки такі є, де немає гусака знизу і вода з раковин тече по підлозі в дірку. У нас це все є. І займатися цим – не функція міста», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Також на нараді обговорили необхідність розчищання русла Стрижня від будівельного сміття, яке мають прибрати протягом тижня, та про стан зливнівок. Уже традиційно оцінили роботу з благоустрою прибудинкових територій і вислухали звіти ЖЕКів, теплогенеруючих компаній і «Водоканалу» про роботу зі скорочення боргів населення за послуги.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button