Суспільство (відео)

Шукали смальту та захищали від вологи: в Чернігові відновлювали мозаїку 80-х років (Відео)

Мозаїчне панно «Боротьба з вогнем» прикрашає фасад управління ДСНС області вже майже 40 років. Його створив чернігівський художник Олексій Крюков. Але цієї весни воно не витримало різких змін погоди і почало руйнуватися.

«Наша мозаїка під час морозів і перепадів температур, це було різке похолодання, потім потепління, ці чинники на неї вплинули. Також було потрапляння дощових вод за неї. На початку весни ми помітили, що вона почала руйнуватися, почали відпадати великі шматки смальти від неї. Це мозаїчне панно було викладено у 1984 році, майже 39 років тому. Тому всіх погодних умов воно не витримало», — Ірина Щукіна, речниця Головного управління ДСНС України у Чернігівській області.

Тому по допомогу рятувальники звернулися до спільноти «Chernihiv Monumentalism», яка й допомогла відновити мозаїку. Фахівці кажуть, що волога почала проникати усередину та пошкодила деякі шари панно. Ушкодження становили приблизно 10% площі мозаїки. Зокрема довелося замінити частину деталей зі смальти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці зможуть зрозуміти, як створювали врятовані міські мозаїки (Відео)

«Це такий матеріал, який від Софії Київської і до сьогодення, з яким працюють митці. Це схоже на цукерки для мозаїстів, тому що коли ти тримаєш оцей пласт, вона більша за оці шматочки невеличкі, тесери вони називаються, вона дуже вражає. І на цій мозаїці є елементи, які зроблені нові. Тут їх можна побачити, вони більш яскраві, нам допомагала сімя Кошелів. У них ще залишилася смальта. Тобто ми відновлювали тим матеріалом, який був використаний автором», —  Олена Загребіна, керівниця спільноти «Chernihiv Monumentalism».

Для роботи над відновленням панно запросили київську художницю Олену Кіслих. Саме вона керувала процесом.

«Ми з нею співпрацювали на Фестивалі монументального мистецтва. Вона мені дуже сподобалася як автор, оскільки вона працює дуже творчо і живо. Мені дуже близьке її сприйняття мистецтва. Було дуже вдале співробітництво з нею», — Олена Загребіна, керівниця спільноти «Chernihiv Monumentalism».

Учасники спільноти «Chernihiv Monumentalism» працювали повністю на громадських засадах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїка на міському палаці культури Чернігова отримала охоронний статус

«До реставрації мозаїки долучилися учасники спільноти – це волонтери Дмитро Силич, Наталія Воронцовська, Роман Ткачов та Оксана Кравцова. Ми їм усім дуже вдячні. Також Олені Кіслих і Олені Загребіній за таку допомогу, що вони відгукнулися та реставрують її і надалі», — Ірина Щукіна, речниця Головного управління ДСНС України у Чернігівській області.

Олена Загребіна каже, що «Chernihiv Monumentalism» давно працює над тим, аби установи, де є об’єкти монументального мистецтва, самі ініціювали їх відновлення. З цією метою влітку видали спеціальний каталог. А співробітництво з управлінням ДСНС стало першим досвідом реалізації такої мети.

«Чому ми концентруємо увагу на відновленні? Тому що справжня реставрація з погляду вивчення стану панно дуже дорога. І не всім власникам вона фінансово підходить. Я сподіваюся, що з часом питання стосовно таких моментів буде вирішено. І те, що вийшло, нас задовольняє», — Олена Загребіна, керівниця спільноти «Chernihiv Monumentalism».

Панно з´явилося разом з оформленням музею. Над кожним таким архітектурним комплексом раніше працювала ціла команда архітекторів, художників. Зараз на мозаїку очікує подальша реставрація. Але попередньо треба проводити додаткові дослідження. Олена Загребіна сподівається, що така практика поширюватиметься й на інші подібні об´єкти в Чернігові. Адже це стане не тільки окрасою міста, а й приваблюватиме туристів, які прагнуть споглядати, зокрема, архітектуру 80-90-х років.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button