Суспільство (відео)

Сільський «бізнес-центр»: на Чернігівщині придумали, як раціонально використовувати «колгоспний» раритет (Відео)

Замість села непотрібних пострадянських «будівель-скульптур» перейти до європейської економності та багатофункціональності. В селі Мохнатин, що в Новобілоуській сільській раді, ще з 2017 року вирішили докорінно модернізувати адміністративно-інфраструктурний сегмент, підлаштувавши його під реалії сьогодення.

«Соціальні заклади, що знаходяться в селах, треба помалу зводити в одне приміщення», — Дмитро Федоров, голова Новобілоуської сільської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приймали в гостях Шевченка та боролися проти панів: село на Чернігівщині, що стало відображенням української історії

У той час, коли в більшості сіл соціальна інфраструктура відмирала або ледь-ледь виживала поодинці, не в змозі заплатити за комуналку, тут в одному приміщенні об’єднали сільську раду, амбулаторію, пошту та дитячий садочок.

«Переваги – опалення. У нас одна котельня. Ми поставили твердопаливний сучасний котел. 3.34 – 3.49 і в центрі села. Дитину в садок відвела, зайшла сюди, щось вирішила, в амбулаторію. І приміщення задіяні всі, не пустують», — Любов Юрченко, староста Мохнатинського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

«Нас опалюють. Ми тільки сплачуємо за опалення. Тому за організацію опалення ми не вирішуємо питання. Так само за електроенергію, за ремонти. Тому ці всі питання, які ми вирішували самі, відпали для нас», — Олена Шолох, завідувач Мохнатинської амбулаторії ЗПСМ.

Магнітом села стала стара адмінбудівля.

«Це двохповерхова будівля. Раніше, до 1990 року, це було приміщення колгоспної контори та сільської ради», — Любов Юрченко, староста Мохнатинського старостинського округу Новобілоуської сільської ради.

Сьогодні, з огляду на те, що школи в селі немає, тут зосереджено практично все. Людей така компактність влаштовує.

«Не треба нікуди їздити. Ось поряд. Відвів дитину. Вирішив питання. Все тут прекрасно в нас. Добре», — Анна, жителька села Мохнатин.

«Все разом. Нікуди їхати знову ж таки не треба», — Олександр, житель села Мохнатин.

Загалом за таким принципом «об’єднання під одним дахом» у Новобілоуській сільській раді планують провести «реорганізації» й в інших селах громади.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button