Суспільство (відео)

Сім років без держфінансування: як виживає заповідник «Качанівка»

Керівник заповідника розраховує на залучення найближчим часом інвестицій на розвиток палацу і парку Тарновських.

Палац і парк в селі Качанівка – перлина Чернігівської області, єдина садиба родини меценатів Тарновських, яка збереглася до наших днів, ось уже сім років перебуває на самозабезпеченні.

Побудований 250 років тому палац пережив зміну п’яти власників і розпад двох імперій – Російської та Радянської. Парк біля Качанівського палацу є одним з найбільших не тільки в Україні, але і в Європі.

Унікальним його роблять також рідкісні породи дерев, специфічний ландшафт і каскад з 12 озер.

Вражає палац своїм масштабом – в ньому налічується близько вісімдесяти кімнат, яких вистачало, щоб розмістити всіх запрошених гостей. В одній з них Ілля Рєпін писав знаменитих «Запорожців».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садиба «Качанівка»: вид з висоти

У різні роки при радянській владі в палаці були лісгосп, неврологічний курорт для колгоспників, військовий госпіталь, дитячий будинок і навіть санаторій для хворих на туберкульоз. У 1981 році на території садиби створили заповідник, почали повертати цінності, вивезені з палацу. Однак повністю повернути колишню розкіш не вдалося.

Протягом останніх семи років «Качанівка» обходиться без державного фінансування – гроші на реставрацію не виділяють і заповіднику доводиться заробляє самому.

«Ми в цьому році заробили майже мільйон грошей гривень. Якби доларів», – підкреслив керівник Національного історико-культурного заповідника «Качанівка», зазначивши, що після старту реалізації стратегії з розвитку заповідника на 2019-2029 роки стане можливим залучення інвестицій і укладання угод, що сприяють належному догляду за садибою. Докладніше у сюжеті за посиланням.

Ще статті по темі

Back to top button