Суспільство (відео)

«Чинять свавілля і тиснуть на бізнес»: як захисники споживачів моніторили «Підрахуй» (Відео)

До редакції ЧЕline звернувся чернігівський підприємець із звинуваченнями на адресу управління захисту прав споживачів, що перебуває в структурі «Держпродспоживслужби».

«Нова структура «Держпродспоживслужби», що повинна допомагати споживачам і співпрацювати з бізнесом. Замість цього вони чинять свавілля і тиснуть на малий бізнес», — розповідає Антон Поляков, підприємець.

У середу до фірми «Підрахуй» завітала працівниця цього управління Валентина Ануля з вимогою надати установчі документи. Свої дії називала моніторингом, простіше – дослідженням ринку. Що це таке, ми поцікавились безпосередньо в управлінні.

«Як проходить дослідження ринку? – Конкретного порядку дослідження ринку не існує», — говорить Олександр Зенов, заступник керівника управління захисту прав споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конфлікт через газову заправку на проспекті Миру: чернігівці збираються перекривати дорогу

«У її діях юристи профспілки побачили проведення перевірки. Ви можете це називати дослідженням, моніторингом, зайшла в гості. Але вона перевіряла. Вона діяла не за законом», — наголошує Антон Поляков, підприємець.

Тобто досліджують у формі «як заманеться». Цього разу співробітниця захисників прав споживачів чомусь для моніторингу вирішила назватись, і чомусь проводила його виключно на одному підприємстві. Як потім з’ясувалось, через усну скаргу, причиною якої стали неузгодженості передоплати за диван.

«Оскільки це диван, що належить до групи високого ступеня ризику, мій безпосередній керівник каже: проведіть моніторинг цього суб’єкта господарювання», — розповідає Валентина Ануля, спеціаліст управління захисту прав споживачів.

«Спеціалістам доручається це зробити як усно, так і письмово. Вони виходять і досліджують цей ринок. – Ви доручили? – Я доручив. – Доручили дослідити саме цей магазин чи якісь інші? – Я доручив дослідити ринок. Я конкретно цей не доручав», — говорить Олександр Зенов, заступник керівника управління захисту прав споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два тижні на порозуміння: робоча група при облраді дала час «Укрпошті» на владнання конфлікту

Стоп! Підлегла та керівник суперечать одне одному. Для одного моніторинг – це перевіряти всіх, інша каже, що «моніторити» наказали саме «Підрахуй». Це перша неправда, яку ми відзначаємо в коментарях чиновників. Наступна – Валентина Ануля самовільно сідає на робоче місце працівника фірми. Надалі заперечуючи це, хоча на відео добре видно процес «захоплення» стільця та подальше вигнання.

«Питаю, чи можна мені присісти. Мені показують стілець, де я можу присісти. Я присіла», — розповідає Валентина Ануля, спеціаліст управління захисту прав споживачів.

«Вона прийшла і сіла. Не питала дозволу, просто сіла і все», — говорить Анастасія, менеджер магазину «Підрахуй».

«Я до вас зайшов у кабінет і сів на ваше робоче місце. Не сів і не робив свої справи. Вона спитала, де їй можна присісти – і їй запропонували там місце. Ні. Ні. Вона сама сіла за робоче місце, де були грошові кошти, документи внутрішні», — розповідає Антон Поляков, підприємець.

Наступне – працівники управління зазначають, що під час моніторингу одразу показали своє посвідчення.

«Прихожу до нього і показую своє посвідчення», — говорить Валентина Ануля, спеціаліст управління захисту прав споживачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Бетонний» конфлікт: у Чернігові сталася сутичка між мешканцями і «Мунвартою»

«Спеціаліст прийшов – назвався. Показав своє посвідчення», — розповідає Олександр Зенов, заступник керівника управління захисту прав споживачів.

Пані Ануля дійсно назвалася, але посвідчення своє показала, що чітко видно на відео, через тривалий час, уже сидячи за «захопленим» столом. Далі – куточок споживача, який, до речі, хоч і знаходився в той час на висоті, проте в зоні досяжності людини середнього зросту, співробітниця управління справді хоче спустити донизу, проте телефоном, крім нього, вимагає ще й іншу документацію.

«Мені потрібні просто ваші установчі документи», — відзначає Валентина  Ануля, спеціаліст управління захисту прав споживачів.

Цікаво, що керівництво управління захисту прав споживачів, попри всі заяви про порушення, хоч навіть незначне, навідріз відмовляється припускати його очевидність.

«Ви припускаєте, що ваш співробітник міг у якійсь мірі порушувати закон? – Ні», — вважає Олександр Зенов, заступник керівника управління захисту прав споживачів.

Скаржник Антон Поляков вбачає в діях управління підготовку до тиску на підприємство. Мовляв, чиновники застосовують термін «моніторинг» для вирішення своїх справ. Тому вже звернувся з листами до НАБУ, прокуратури та безпосередньо київського керівництва «Держпродспоживслужби».

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button