Суспільство (відео)

Скарби з горища: чернігівський антиквар розповів, де знайти раритети (Відео)

Володимир Чередніченко з Чернігова вже понад 40 років займається антикваріатом. Чоловік розповідає, що все почалось, коли йому було шість. Тоді він випадково знайшов старовинну монету.

«Я жив колись на Лісковиці у тітки. Це було після зливи, ми спускалися з гірки і я найшов велику старовинну монету з орлом, 5-копійчану, Єлизавети», — Володимир Чередніченко, антиквар.

Із цієї знахідки розпочалася пристрасть до старовини. Володимир Миколайович докладно вивчає кожну свою знахідку. Для цього йому доводиться займатися постійною самоосвітою, читаючи відповідну літературу та інтернет. Розповідає, що антикварні речі можна зустріти в найбільш неочікуваних місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чернігівець зібрав колекцію з двох тисяч ґудзиків

«Щось знаходжу, щось купую в магазині. Чимось міняємося. Де збираються колекціонери. Де завгодно можна знайти, буквально там, де навіть не думаєш знайти, отак ідеш після зливи, валяється монетка, де були стародавні поселення, де жили люди. На горищах багато всього, на хуторах, де закинуті села», — Володимир Чередніченко, антиквар.

Так випадково він знайшов найдревнішу річ своєї колекції.

«Кам’яна сокира неоліту. Ми вирушили в похід, це було років, певно, 25, а то й більше. Там була давня стоянка, була злива, ми йшли. Я дивлюся: там камінь дивної форми лежить, а виявилось, що це давня сокира неоліту кам’яна», — Володимир Чередніченко, антиквар.

Володимир Миколайович називає своє захоплення сенсом життя. Зараз чоловік ділиться власним досвідом із науковцями. А в антикварному магазині, де він працює консультантом, знає історію кожної речі та захоплено розповідає про них відвідувачам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мілітаристичний гардероб сторічної давнини: чернігівець зібрав унікальну колекцію військових атрибутів

«Це німецькі каталогові фарфорові балеринки. У Німеччині після війни було дуже багато наших військ. І от усі намагалися купити щось красиве на згадку, хороше. Вони дуже делікатні, якщо впала чи вдарили, то не реставрується. Жоден колекціонер, який себе поважає, не хоче брати побиту річ», — Володимир Чередніченко, антиквар.

Аби відновлювати старовинні речі, Володимир Миколайович навчився їх реставрувати. Каже, що це потрібно робити так, щоб не було і сліду від пошкоджень. Іноді таку працю можна порівняти з ювелірною. Власну майстерність чоловік відшліфовує вже 30 років.

«Потрапляють іноді в поганому стані речі, реставрація – це дуже тривалий процес, треба знати різні технології, як це робити. Мати відповідну підготовку та знання. Я здебільшого люблю метал реставрувати. Мідь, бронзу рятувати», — Володимир Чередніченко, антиквар.

За словами антиквара, старовинними вважають речі, старші за 50 років. Це може бути будь-що. Від меблів до алкоголю. Такі предмети відрізняються не лише стародавністю, а й якістю. За словами Володимира Миколайовича, в давнину використовували переважно дорогоцінні метали. Також можна зустріти прикраси для інтер’єру з суцільного дерева та мармуру.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button