Суспільство (відео)

«Скручений» пробіг: автоексперт розповів, чи можна виявити обман (Відео)

За «скручування» автопробігу каратимуть. У Верховній Раді вже зареєстрований законопроєкт, згідно з яким «скручувачів» штрафуватимуть. Мінімальний штраф – 3400, максимальний – 34 тисячі за надання послуг зі зменшення автопробігу. За словами чернігівських автоекспертів, проблема дійсно є.

«Їх достатньо багато. Моє відчуття, що 50% – це точно. Наприклад, знаю одразу дві «точки» в нас, у Чернігові. Коштує це недорого. Від 200 до 300 гривень. Упродовж п’яти хвилин це все робиться», — Віталій Панченко, голова ГО «Демократія майбутнього», автоексперт.

Зменшення автопробігу не дає змоги людині, яка купує автомобіль, реально оцінити його технічний стан. Це головне пояснення бажання ввести покарання за «скручування».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикордонники спіймали автомобіль з підробленими документами

Наразі в більшості авто виявити зміну пробігу неможливо.

«Думаю, що ні. Я, наприклад, був присутній, коли знав, що в авто скручений пробіг, дивився хороший майстер на СТО у нас, у Чернігові, комп’ютер підєднував – і він не зрозумів, що в авто скручували пробіг», — Віталій Панченко, голова ГО «Демократія майбутнього», автоексперт.

Пробіг можна змінити в більшості авто… бюджетних. Про можливості захисту елітних і наддорогих сказати важко. Роблять «підміну» швидко, простим підключенням комп’ютера.

Чернігівські автовласники одноголосно заявляють, що участі в таких «аферах» не брали і таке явище засуджують.

«Ні, ніколи таким не займався і не знаю таких людей. – Як ви ставитеся до того, що так роблять? – Це неправильно, мені здається».

«Я намагаюся купувати нові автомобілі, з салону. – А як ставитеся до тих, хто скручує? – Негативно, звісно. Навіщо скручувати? Це дурять людей, як завжди».

«Так, на особистому транспорті ніхто не скручує. Це шахрайство, або як це назвати. Погано, а як я ставлюся?»

За словами автоекспертів, є багато нюансів, що вказують на приблизний  рік експлуатації авто. Переважно це різноманітні потертості в салоні – кермо, ручка на коробці передач, ремні безпеки тощо. Проте це також можна замінити, тож «докази» непрямі. Тому запровадження покарання для тих, хто вводить автомобілістів у оману, є на часі. Тим паче, воно вже діє в багатьох європейських країнах.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button