Суспільство (відео)

Сльози на мітингу-реквіємі: біль втрат Чорнобиля (Відео)

У Чернігові покладанням квітів до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» згадали велику трагедію нашого народу – аварію на Чорнобильській атомній станції. 31 рік тому сталась ця жахлива подія, через яку весь світ запам’ятав слово «Чорнобиль».

«Найтяжчий випадок в історії нашого народу. Ми, мабуть, ще довго не дізнаємось повноти того, що сталось насправді», — чорнобилець Федір Аверянов.

На урочистості зібрались очільники міста та області. Проте головними дійовими особами цієї болісної дати були самі чорнобильці та їхні сім’ї.

-26-те не так відклалось у пам’яті, бо не було жодної інформації. Тільки чутки. А 28-го пам’ятаю, коли прийшли і забрали чоловіка. Він помер вже після. Вибачте.

Ніщо не замінить біль втрат рідних людей. Адже атом Чорнобиля забрав життя десятків тисяч людей. Хто отримував несумісне з життям опромінення одразу, когось чекала втрата здоров’я та довготривала боротьба з тяжкими хворобами.

«Проблеми – це здоров’я. Людей немає. Ось перші наші авіатори, які скидали мішки з вертольота вручну над реактором», — полковник авіації, чорнобилець Василь Скіпочка.

— Звісно, багато хлопців загинули. Не дожили до цих днів.

— Їздили мили асфальт. Із міста (Прип’ять) людей не випускали. Потім вночі привозили таблетки якісь. Йодисті, чи що.

Організатори заходу провели паралель між трагедією у Чорнобилі та війною на Донбасі. Адже події на сході України після злощасного квітня 86-го року – найбільш кривавий і болісний удар для нашого народу.

«Щоб радіація в імлі дощем не падала з неба. Мільйони труєних людей, затруєна земля України. Нема здоров’я у дітей і кровоточать старі рани», — волонтер із зони АТО Андрій Сушениця.

Очевидці подій були одностайні в тому, що дії радянської влади посилили згубний вплив радіації. Адже вже через п’ять днів після аварії людей виводили на першотравневі демонстрації, намагаючись всіляко приховати факти трагедії.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button