Суспільство (відео)

Усі безбар’єрні заклади Чернігова – в одному додатку: місто перевірили на доступність (Відео)

Сергій Шурута вже 25 років в інвалідному візку. Каже, що останні роки таким людям пересуватися вже простіше.

«Буквально п’ять років я вже звертаю увагу, що пандуси роблять такими, які відповідають нормам. Раніше було аби зробити. Це вже законодавство змушує», — Сергій Шурута, представник ГО «Інтеграція».

Однак багато місць у Чернігові чоловікові недоступні.

«В центральній частині якість доріг практично ідеальна, а далі підеш – там дороги тільки гірші. Буквально тут через кількасот метрів на площі є магазин. Пандус є, заїжджаєш у магазин, а там сходи. Такі навіть моменти бувають», — Сергій Шурута, представник ГО «Інтеграція».

Складно і мамам дітей з інвалідністю. Наталія БОлтова нарікає на те, що вбиральня на залізничному вокзалі зовсім не пристосована для таких людей. Малодоступні й інші міські об´єкти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інклюзивний проєкт «Креативний хаб «Зачарована Десна» гуртує митців з інвалідністю

«От Філармонійний центр ми дуже любимо. Там просто на другий поверх треба підійматися до зали… і коли ще одна-дві дитини на візках, то ми можемо пересуватися. А коли багато дітей і їх одне за одним треба піднімати, то багато потрібно волонтерів. Аби був чи ліфт, чи підйомник, то було б значно краще», — Наталія Болтова, має сина з інвалідністю.

«Великий плюс, що у нас з´явилися тролейбуси, маршрутки з пандусами, що можна заїхати з візком. Але є багато аптек, куди людина сама не заїде, тому наша присутність як батьків повинна бути постійною. І ще в нас є гарний пляж, велике було б у нас прохання, щоб був спуск до води. Бо людям на візках так само хочеться побовтатися у воді», — Наталія Черняк, має сина з інвалідністю.

Громадська організація Доступно.UA разом із волонтерами дізнавалася, наскільки Чернігів комфортний для маломобільних груп населення. Сергій Шурута у цьому допомагав. Спершу перевірили доступність міської ради. Співробітники установи швидко вийшли до чоловіка, аби відчинити йому двері.

Далі допомагали йому зафіксуватися на спеціальному підйомнику. Процес видався досить тривалим, адже співробітники кажуть, що користуватись ним доводиться лише кілька разів на рік.

І от пан Сергій уже нагорі.

«Трохи екстремальний підйом, незвично. Але персонал рідко користується, тому підготовка була тривала. Щоб я не випав, усе закріпили. Тому можна дістатись», — Сергій Шурута, представник ГО «Інтеграція».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава держави підписав закон щодо підвищення рівня державної підтримки осіб з інвалідністю з дитинства

Далі перевіряли аптеки, кафетерії, магазини та інші об´єкти. Все – за заздалегідь продуманим маршрутом. Та з’ясувалося, що навіть у центрі міста не всі локації доступні людині на візку. Їх доводиться оминати.

«Ми з ініціативою Доступно.UA приїжджаємо до Чернігова, як і до попередніх міст, щоб знайти максимальну кількість доступних локацій у Чернігові, щоб занести їх у додаток, щоб ними могли скористатися люди з інвалідністю. Наше завдання – окреслити максимальну кількість локацій, щоб умовно людина з інвалідністю, яка живе в Чернігові, могла ввести параметри, які їй потрібні. Наприклад, де є туалет для людей з інвалідністю. Ми вважаємо, що це буде корисно і для бізнесу, тому що це конкурентна перевага», —  Віта Жигаліна, координаторка «Доступно.UA».

В організації вважають, що це не тільки допоможе маломобільним групам населення, а й спонукатиме бізнес бути більш доступним. Визначати параметри доступності допомагали волонтери з Києва та Чернігова.

«Ми будемо йти вулицями, вивчатимемо локації, робитимемо фото, вимірюватимемо рулетками всі проходи та фіксуватимемо всі ці дані в нашу анкету. Потім дані переносяться в електронний формат і вносяться до додатка після модерації», —  Віта Жигаліна, координаторка «Доступно.UA».

Чернігів стане шостим містом, яке внесуть до додатка Dostupno.UA. Його можна завантажити на платформи Android та іOS. Віта Жигаліна також розповіла, що всі недоліки, які виявлять волонтери, громадська організація допоможе усунути. Для державних організацій розроблять план, як покращити свою доступність. Бізнес отримає відповідні рекомендації. Ревізія усього міста триватиме кілька днів.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button