Суспільство (відео)

Сморід, трупи бобрів і дохла риба. У річці Остер зріє екологічне лихо (Відео)

Олександр Михайлович щиросердно вболіває за рідний край. Але коли бачить померлих бобрів і дохлу рибу в Острі, серце розривається. А як інакше, коли в річці каламутна та смердюча вода? Коли риба отруйна, а купатися зась!?

 «Для мене це – Чорнобиль. Я не знаю, коли воно все відновиться, адже і раки попропадали, і маленькі щупелята здихають. Ну, щук дуже багато», — житель Козельця Олександр Волосок.

Рибалка бідкається, каже, риби в Острі зажди було надзвичайно багато. Порибалити та відпочити сюди приїжджають як зі столиці, так і місцеві. Студенти тутешнього технікуму власноруч зону відпочинку облаштували. Однак тепер усе марно.

«Зробили і клумби, і столики, і студенти, і викладачі, і місцеві жителі сюди приходили та купалися, відпочивали. Ситуація змінилася надзвичайно. Річка забруднена, вода темна, риба плаває по поверхні. Для нас це така травма і для викладачів, і студентів», — викладач Козелецького технікуму ветеринарної медицини Іван Вихор.

Жителі Козелецького району б’ють на сполох. У забрудненій річці Остер дохне риба, вода схожа на мазут, а навколо страшенний сморід. Вода з кожним днем дедалі каламутніша, з’явилася незрозуміла токсична піна, а дно річки й узбережжя устелене риб’ячими трупами. Користувачі соцмереж відреагували миттєво.

У перші ж дні екокатастрофи писали скарги та офіційні звернення. А місцевий активіст Анатолій Гуц навіть заяву написав до місцевої поліції. Реакції від правоохоронців чекає досі. А тим часом місцева малеча бідкається. Не лише купатися чи ловити рибу, а й стояти поруч із забрудненою та смердючою водою просто неможливо.

 «Я купаюся тут із самого змалечку, і нам немає, де купатися, і тепер не знаю, що робити», — жителька Козельця Анастасія Бойчук.

Анатолій Гуц, звичайний хлопець, який вболіває за долю  рідного краю. Мало не перший почав бити на сполох і щодня, прокидаючись ще на світанку, об’їжджає Остер і фіксує її катастрофічний стан. Каже, якщо цього не робити, то й проблему замовчуватимуть .

 «Я один із перших запостив цю інформацію в соцмережах, вона практично замовчувалася.  І завдяки чому ми звернули увагу на проблему влади. Ви самі зараз бачите, якого вона в нас кольору, плаває дохла риба, ви дійсно самі все бачите. У нас дійсно просто річки немає. …» — активіст Анатолій Гуц.

 «І вже заповзятливі горе-рибалки почали ловити рибу, звісно, не для себе, а на продаж, тож місцеві активісти радять не купувати свіжої риби», — журналістка Яна Тітенок.

Вилов і злочинну реалізацію напівживої отруйної риби підтверджують і місцеві активісти. Сумлінні рибалки не розуміють і засуджують своїх односельчан.

«Навіть оцю рибу, яка дохла, ловили і на продаж. Ну, це, звісно, від людей залежить. У нас люди різні», — житель Козельця Олександр Волосок.

Місцеві бідкаються: якщо й надалі не збурювати суспільство та не залучати до проблеми ЗМІ, місцева влада зробить усе, аби зам’яти проблему. А винуватці лиха залишаться непокараними.

Ще статті по темі

Back to top button