Суспільство (відео)

Ворог децентралізації Сахневич тепер кришує забруднювачів Остра? (Відео)

Фосфатів, азоту амонійного, органічних речовин в Острі поменшало, а кисню, навпаки, побільшало. Забруднена річка почала самоочищуватися.

Про це відзвітували на прес-конференції екологи, водники і санепідеміологи.

Аналізи, які вони відбирають майже щодня, за їхніми словами, втішні. І жодних скидів підприємств проведені дослідження води не показують.

— Скидів ніяких не було. ЗМІ повідомляють, що лакофарбне підприємство скинуло, але воно не працює вже 5 років.Взагалі їх нема, — підсумував Леонід Бурковський, начальник Державної екологічної інспекції в області.

Екологічне лихо, що сталося на Острі, – це звичайна літня ситуація, яка може трапитися через надмірні дощі, спалені торік торфовища, органічні добрива. Отруїли річку пластикові пляшки та сміття, яке залишають після себе люди.

Ось чому Остер перетворився на смердючу темно-коричневу водойму з сотнями кілограмів мертвої риби. Це офіційна версія від влади, яку на прес-конференції озвучив Леонід Сахневич.

— Є хімічні добрива, які ми використовуємо, сільгосптовариства, розорення земель, пластикові пляшки і відповідне сміття. У Данівці горіли торік торфовища. Залишки пожеж, відповідне сміття, – сказав Сахневич.

— Вчора я особисто проїхав цю ділянку. Кольору води чорного кольору ми не побачили, запах практично відсутні, — говорить Вадим Потапенко, заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів.

Таку реакцію чиновників жителі Козельця засуджують, а їх аналізи вважають цілковитою нісенітницею. На останній сесії районної ради депутати вимагали незалежних від влади перевірок.

— У нас як п’ять рибок хтось спіймає, то відповідальність несе, а хто відповідатиме за ті тони риби та за нашу екологію, — скаржиться Тетяна Савченко, депутат Козелецької районної ради.

Козелецький активіст Анатолій Гуц, який від перших днів катастрофи відстежує стан річки, переконаний, що влада та правоохоронці чекають, поки течія змиє всі докази, і тоді знайти винного буде неможливо. Він провів власне дослідження причин забруднення Остра, про яке відзвітував у соціальних мережах.

— Не дочекавшись активних дій від правоохоронних органів, ми провели власне розслідування. Якщо коротко, то є всі підстави вважати, що річка Остер була забруднена неочищеними стоками з очисних споруд «Ніжинводоканалу» на ділянці між 12-м і 13-м шлюзами.

— Попри це, влада вперто стоїть на своєму і не визнає факту забруднення водойми, а думки звичайних людей навіть не бере до уваги. На жаль, непоміченою залишилась ця ситуація і для вищого керівництва нашої держави, що дало для чиновників середньої ланки сигнал ще більшої безкарності.

— Отже, на місцях можна робити все, що заманеться, навіть безкарно вбити цілу річку. Можна жити так, наче це останній день і завтра ніколи не настане, — каже Анатолій Гуц, активіст.

Винних не покарано, але роботи екологічне лихо таки додало. Тепер чиновники чухають потилиці, як очистити Остер від дохлої риби і як не допустити забруднення людських колодязів. Сахневич відзвітував, що відповідним службам роздали якісь доручення. Санстанція перевіряє воду у колодязях, каже, її стан поки що не змінився.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Коррупционер
    Сахневич рассказывает байки о чистоте реки Остер и явно тянет резину, покрывая
    чьи-то грехи, пока течение не смоет все следы и найти по-настоящему виновного
    уже не сможет никто! Сахневич и сам не любит, когда докапываются до правды… До
    заместителя главы облдержадминистрации он возглавлял самую коррумпированную
    контору БТИ и, если покопаться, то и у него тоже можно найти подземные комнаты
    с драгоценностями как у его коллеги на Херсонщине!

Back to top button