Суспільство (відео)

Сновську міськраду звинувачують у нелегальному вивезенні піску: подробиці про загадкові кар’єри (Відео)

У Сновській громаді – знову скандал. Ще не встигли оговтатися від ситуації із закупівлею представниками міської ради автівки для ЗСУ і розкраданні на цьому коштів, як жителів сколихнув новий прецедент. І знову в епіцентрі скандалу – місцева влада. Громаду неабияк обурила інформація про буцімто нелегальне вивезення піску з території очисних споруд між селами Великий Щимель і Займище, розташованими в Сновській громаді.

У дописі йдеться, що внаслідок цієї незаконної діяльності «утворився небезпечний кар’єр, зруйнована дорога, вирубані дерева, завдано катастрофічної шкоди довкіллю, впав рівень води». До того ж, місцеву владу звинуватили в розкраданні коштів.

«Вивезення піску тут почався роки два або три тому в таких широких масштабах, не знаю, у зв’язку з чим. Бо нікому жодного діла не було. Очисні були закинуті. Тільки працювала одна філія. Другу вони розбирали», — місцевий житель Микола Кондратенко.

Як бачимо, інформація про вивезення піску підтверджується.

«Вони там почали розбирати м’ясокомбінат і звідти розбирати його. Почали вивозити не тільки усе майно, а й пісок із м’ясокомбінату, пісок з очисних споруд. Чому? Бо цей пісок був насипний і дуже легко було його добувати», — місцевий житель Микола Кондратенко.

Як зазначають місцеві жителі, ситуація стала кричущою минулого року.

«Спочатку вони потихеньку прибирали, а потім, як пішли у великих масштабах, то почали цілими колонами вивозити пісок. Вони його спершу там вантажили, вивозили до м’ясокомбінату, там висипали, а туди вже приходили колони з Києва та з інших районів. Найбільше було київських машин. Завантажували по 10-20 машин одразу і колоною вивозили», — місцевий житель Микола Кондратенко.

По коментар із цього приводу ми звернулися до Сновської міської ради. Двері приймальні міського голови виявились замкненими. Проте все ж таки з другої спроби нам їх відчинили. Яку ж відповідь ми отримали?

«Шановна, давайте після обіду. Добре? – А коли це після обіду? – О другій годині. – А зараз прокоментувати не можете? – Можу. Але вже коментували на сайті на нашому. Там усе є на сайті», — сновський міський голова Олександр Медведьов.

Як бачимо, у Сновську «війна війною, а обід за розкладом». Нічого. Ми дочекалися завершення так званої муніципальної Сновської сієсти та спробували вдруге отримати коментар від міського голови Сновська щодо опублікованого в мережі допису.

«Є спеціальні органи правоохоронні, які повинні, це їхній обов’язок – розібратися в цій ситуації. Це не офіційний допис, це не офіційне звинувачення. Тому я не спеціаліст і я не займаюся цим питанням. Будуть спеціалісти. Я сподіваюся, що ми цю новину сьогодні закриємо, і оскільки ви – чесні новини, то закриємо її чесно», — сновський міський голова Олександр Медведьов.

У своїй відповіді він посилався на офіційну відповідь із цього приводу на сторінці міської ради. В ній ідеться, що «оплата за придбаний ґрунт населенням здійснюється через банк на рахунок КП «Будівництво м’ясокомбінату» Сновської міської ради. А підприємства купують ґрунт після укладення відповідних договорів».

«Пісок не вивозять. Вивозять ґрунт, який продається офіційно, ви читали 100% офіційно, що ми прокоментували. І кожне слово там офіційне. З фактами, з цифрами, які є.

Проте документи нам не продемонстрували та порадили поспілкуватися з спеціалістами», — сновський міський голова Олександр Медведьов.

«Поспілкуйтеся зі спеціалістами, я сподіваюся, що ви знайдете якесь отаке і чесно все розкажете, щоб воно було отак», — сновський міський голова Олександр Медведьов.

Влада Сновська категорично заперечує наявність у цій схемі піску. Так, вивозили, але не пісок – лише піщаний ґрунт.

«За жодними нашими документами піску нема. І за жодними аналізами те, що ми вивозили, під поняття «пісок» не підходить. Є висновок лабораторії один, другий…п’ятий, де вказано, що це ґрунт. Ґрунт і пісок – це різні речі.

Аналізи проводили тоді, коли ми робили спроби реалізації його саме як піску, а не як ґрунту. Тоді не задовольняли.

Ціна на пісок і ґрунт – це дві дуже різні цифри. Дві дуже різні ціни. Ціна формувалась у нас завжди тільки на результатах незалежної оцінки, тому що це влаштовувало вимоги покупців», — директор КП «Будівництво м’ясокомбінату» Анатолій Остапенко.

Логіка цієї ґрунтознавчої еквілібристики починає бути зрозумілою. І підозрілі багаторазові трактування про те, що не пісок, а піщаний ґрунт – також.

«Ми починали з реалізації ґрунту піщаного по 7 грн за метр кубічний, це було років 15 тому. Сьогодні ми реалізуємо за 56,53 грн за тонну. Як ми будемо складати, як із анекдоту про козяче та коров’яче молоко? Це знову запитання провокаційне з вашого боку!

Протягом минулого року надійшло 1 млн 155 тис. грн. А 260 тис. підприємство ПДВ заплатило.

Наразі ґрунт піщаний не реалізується. – А чи буде ще реалізуватися? – Сподіваюсь, що буде. Обов’язково буде», — директор КП «Будівництво м’ясокомбінату» Анатолій Остапенко.

У наших наступних сюжетах ми розкажемо більше подробиць про цю заплутану та підозрілу історію з піском, зокрема, проаналізуємо разом із фахівцями всі деталі.

Окрім того, реагуючи на прохання жителів громади, ми підготували відповідні звернення для перевірки можливих порушень до правоохоронних органів і, зокрема, спеціалізованої екологічної прокуратури.

Подробиці – вже згодом.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button