Суспільство (відео)

Спецвипуск: рік виборів та змін – підсумки 2019 (Відео)

Рік, що минає, приніс нам чимало сподівань, а подекуди й розчарувань. Змінювались президенти, а кандидати в депутати змагалися за крісла в парламенті.

Чернігівці задихалися від смороду та боролися за свою землю. А наші спортсмени дарували області чималі здобутки та перемоги.

Про все це докладніше у нашому спецвипуску «Яким був 2019 рік».

2019 став роком політичних змін та суцільних виборів в Україні. Запекла боротьба між кандидатами на головну державницьку посаду тривала не один місяць. І вже наприкінці квітня українці більшістю голосів обрали коміка Володимира Зеленського. У другому турі він обійшов Петра Порошенка. Чернігівщина віддала за Зеленського майже 78 % голосів.

«Ну, хоч би щоб не гірше було».

«Щоб був мир, було благополуччя, було в нас усе добре в Україні. Щоб ми не були найбідніші».

«Щоб люди могли жити, а не виживати. А то зараз вони виживають. Особливо такі, як я, і пенсіонери».

«Щоб зарплати були нормальні, пенсії. Щоб жили й раділи».

«За зменшення тарифів, за медичну нову реформу, за те, щоб життя стало кращим».

Ще одним цікавим політичним фактом року стало те, що новим прем’єром України призначили нашого земляка, городнянця Олексія Гончарука.

Дуже важливим політичним процесом були парламентські вибори. За депутатські крісла велася запекла боротьба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість чернігівців святкуватимуть Новий рік у родинному колі

У результаті перемогу на виборчих мажоритарних округах Чернігівської області здобули Олег Семінський (205-й округ), Антон Поляков (206-й округ), Максим Зуєв (207-й округ), Валерій Давиденко (208-й округ), Валерій Зуб (209-й), Борис Приходько (210-й округ). Також до Верховної Ради за партійними списками потрапили Сергій Гривко і Павло Халімон.

Цього року в Чернігові знову змінювали голову ОДА. 14 червня Олександр Мисник, що пробув на посаді 7 місяців, склав свої повноваження.

Олександр Мисник, який майже сім місяців очолював Чернігівську область, склав повноваження. В останній робочий день він підбив підсумки власної діяльності. За свою каденцію Олександр Мисник встиг розробити стратегію регіонального розвитку та значно збільшити іноземні інвестиції в область. Так, за перший квартал 2019 року Чернігівщина отримала три мільйони іноземних інвестицій, що майже у 18 разів перевищило торішні показники за аналогічний період. Збільшилися й державні надходження.

«Щодо Служби автомобільних доріг, то ще, крім наявного фінансування, в мене на столі лежить доручення міністра інфраструктури Омеляна про збільшення по Чернігівській області коштів ще на 400 млн», – розповідає Олександр Мисник, ексголова Чернігівської ОДА.

Після цього область майже півроку була без очільника. Новопризначеним головою Чернігівської облдержадміністрації став Андрій Прокопенко. Його кандидатуру подав Президент та затвердив Уряд.

Андрію Прокопенку – 37 років, він був депутатом Чернігівської обласної ради, та більш відомий як успішний політтехнолог. На минулих виборах очолював одеський виборчий штаб «Слуги народу». Серед першочергових завдань на посаді Андрій Прокопенко вбачає створення нових робочих місць, накопичення людського капіталу та боротьбу з корупцією.

«Дуже дякую за довіру. Я не буду довго говорити, адже люди оцінюватимуть роботу за результатами, а не за промовами. В області дуже багато проблем. Ми маємо спільно вирішувати», – зазначив Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА.

Утім, команду новий губернатор досі не сформував. Відомо, що на посаду заступників голови ОДА вже є кілька претендентів. Серед них – радник голови ОДА Андрій Подорван і Олександр Савченко (працював заступником начальника Державної екологічної інспекції в чернігівській області). Та призначення будуть вже у новому році.

Багатим став рік і на протести. Сіверяни мітингували проти формули Штайнмаєра. Вона передбачає проведення виборів на окупованих територіях та впровадження особливого режиму самоуправління на Донбасі.

Не краще відреагували і на ідею зняття мораторію на продаж землі. Аграрії Чернігівщини виходили на траси міжнародного значення, аби запобігти передачі чорноземів іноземцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скорбні жнива Чернігівщини: рік шостий

«Ми вважаємо, що це злочин перед своїми людьми. Тому що ми розуміємо, що в Україні нема таких коштів, щоб купити цю землю. А за законопроєктом є два варіанти. Перший – це продаж землі одразу і всім. Зрозуміло, що іноземці ці землі скуплять. У другому законопроєкті йдеться про те, що іноземці купувати не можуть, але якщо підприємство зареєстроване в Україні, а кінцевим бенефіціаром є іноземець, то можна. І ми розуміємо, що в нас є багато агрохолдингів і в них пріоритет. Вони ці землі і викуплять», – каже координатор «Всеукраїнської Аграрної Ради» у Чернігівській області Валерій Колоша.

Втім, баталії навколо цього питання тривають і досі.

У середині осені усю країну сколихнула трагедія, що сталася у Прилуках. 14-річного Дениса Чаленка знайшли мертвим на залізничних коліях. Спершу справу кваліфікували як нещасний випадок, а поліція стверджувала, що хлопця збив потяг. Але батьки наполягали на розслідуванні і називали це вбивством.

У результаті суспільне обурення, експертизи тіла та відсторонення від роботи керівника Прилуцького відділу поліції. Справа перекваліфікована на умисне вбивство. Винні так і не покарані.

Потерпав Чернігів і від екологічного лиха. Наприкінці червня мікрорайон Масани буквально задихався через сморід від викидів крохмального заводу «Вимал».

Мало не штурм заводу змусив його власника зізнатись – проблема дійсно у відходах від виробництва крохмалю, клітинному соку, на літо залишеному у відстійнику. За високої температури він нагрівся і забродив.

«У нас не було впевненості, що це запах від нас. Ми були впевнені, що за два кілометри цей запах не може поширитись», – каже Віктор Лазар, власник крохмального заводу.

За кілька днів неприємний запах локалізували. Надзвичайники повідомили населення, що жодних отруйних чи хімічних рідин, які могли вийти з заводу, не зафіксували. А власник підприємства запевнив, що подібна ситуація більше не повториться.

Неабияк порадували своїх шанувальників цього року чернігівські спортсмени. Наші кікбоксери привезли перемоги з чемпіонату світу, який проходив в Ірландії.

«Три золота, три срібла і три бронзи на чотирьох. Якби було не чотири спортсмени, а десять, то медалей було б більше», – Ігор Москаленко, президент Чернігівської обласної федерації кікбоксингу.

У Чернігові підбили підсумки чемпіонату, що проходив 15-19 жовтня. Акцентували не лише на нагородах, а й на характері наших бійців і рівні турніру.

«Хлопці отримали травми. У Сергія зараз триває операція. Перелом кисті. А в Романа – перелом ребра. І він так провів ще бій і виграв його. Вийшов у фінал і там ми його зняли», – Андрій Кужельний, заслужений тренер України з кікбоксингу, голова ЧОО ГО «Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці Короленка вийшов друком календар «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2020 рік»

«Одразу під час перших боїв усі зазнали травми, оскільки всі хотіли виграти. Я дивився бої у своїй категорії, думав: зараз буде справжня бійка», – Роман Власенко, кікбоксер, призер чемпіонату світу ISKA в Ірландії.

А чернігівський футбольний клуб «Десна» завершує рік одним із лідерів української Прем’єр-ліги.

Цього року в Україні впроваджено чимало реформ, які вплинули й на чернігівців. Так, з 2019 року почала діяти монетизація субсидій, завдяки якій пенсіонери змогли отримувати надбавку до виплат за рахунок залишків від грошової допомоги на комунальні послуги.

Змінилися й наші гроші. Так, одна, дві та п’ять гривень з паперових перетворилися на монети. А копійку, дві та п’ять взагалі вивели з обігу.

Стрімке знецінення національної валюти у першому півріччі змінилося на таке саме падіння долара наприкінці року.

Втім, це далеко не всі події, що сталися за рік на Чернігівщині. Кожного дня журналісти нашого інтернет-порталу фіксували факти з життя області, які змінювали життя простих людей. Це були і трагедії на дорогах та смерті наших вояків на Донбасі. Чернігівські діти труїлися на відпочинку, а школи закривали.

Та було і чимало позитиву. Свята, фестивалі, творчі і спортивні звершення.

Таким видався 2019. Та на порозі вже 2020. Тому будемо сподіватись, що усе погане залишиться у старому році, а досягнення нашої країни, та Чернігівщини зокрема, примножаться у майбутньому.

З Новим Роком та Різдвом Христовим! Нехай усі бажання, загадані святкової ночі, здійсняться!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button