Суспільство (відео)

Першовересневі новинки Чернігівщини: намет у класі та урок європейських цінностей (Відео)

У сьогоденній Україні, де кожна реформа зустрічається з пересторогою, інновації нарешті добралися і до освітянської сфери. Серед найголовнішого – старт пілотного проекту нової української школи. На Чернігівщині піонерами нової освіти стануть перші класи чотирьох шкіл – 25-та в Чернігові та по одній школі в Ніжині, Прилуках і Ріпках. Що ж це за нова школа, яку нам презентує міністерство?

«Основні відмінності, що центр – дитина, виявлення її здібностей, нахилів, бажань, це розвантаження програм. Навіть буде в класній кімнаті зона усамітнення дитини, такий невеликий наметик, де дитина може усамітнитись. У першому класі», — Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Крім зменшення кількості предметів, навчання в перших-других класах відбуватиметься без оцінювання в ігровій формі. Вчитель викладатиме не біля дошки, а серед дітей, створюючи нове освітнє середовище. Про необхідність такої реформи говорять і самі чернігівці.

—  Мені здається, повинні бути колосальні зміни, бо система освіти застаріла. Вона радянська. І коли я вчився, мені це не дуже.

— Вчителі, мабуть, у нас трішки старої закалки. І немає інноваційних підходів до освіти саме вчителів.

Щодо вчителів, то за новими правилами, які з вересня наступного року діятимуть по всій країні, вони повинні будуть пройти добровільну сертифікацію підтвердження рівня знань, після чого матимуть плюс 25% до заробітної плати.

Цьогорічне ж свято знань стартуватиме з першого уроку на тему «Поважаю європейські цінності – будую сучасну Україну». До цього ж цього року батьки сучасної України просили освітян не влаштовувати першовересневі стояння під тиради політиків і чиновників. Управління освіти до порад дослухалось частково.

«Зовсім не проводити – це буде неправильно. Єдине – це не повинні бути заполітизовані лінійки, як вони були раніше. Це однозначно. З величезними промовами, з гаслами якимись там», — Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Кожній школі дадуть можливість індивідуально визначати формат лінійки. Що стосується вересневої статистики, то загалом по області в перший клас підуть приблизно 9 тисяч 800 дітлахів. Усього ж гризти граніт науки почнуть десь 94 тисячі школярів у 534-х школах області.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. У Вас в области в школах еще туалеты на улице, а вы палатки ставите? С головой все впорядке?

Back to top button