Суспільство (відео)

Сторічну вишню-антипку на Валу почав лікувати київський арборист (Відео)

У Чернігові розпочався новий напрям роботи з деревами. Їх лікуватимуть.

«Міська влада. Ми маємо велике бажання лікувати дерева і доглядати за ними»,- Артем Стах, начальник КП «Зеленбуд» ЧМР.

Наразі в КП «Зеленбуд» хочуть встановити градацію – які лікуватимуть, які видалятимуть. Стратегічно вирішили лікувати багатовікові.

«Я саме хотів розпочати процес лікування вишні-антипки. Їй, до речі, 115 років»,- Артем Стах, начальник КП «Зеленбуд» ЧМР.

На старі дерева, що мають певну історичну пам’ять, у КП «Зеленбуд» не шкодують грошей, тоді як аварійний, порівняно з антипкою, молодняк приречений на видалення.

«Що корисніше, лікувати отаке дерево, хоч це коштуватиме 50-70 тисяч гривень, але воно має якесь історичне значення для нашого міста, чи ми будемо лікувати вербу або тополю за 50-70, і немає жодних гарантій, скільки воно проживе ще»,- Артем Стах, начальник КП «Зеленбуд» ЧМР.

Для лікування вишні-антипки вирішили запросити приїжджого арбориста – Володимира Ветроградського з Києва. Працюватиме він над деревом у кілька етапів. Перший – санітарна обрізка крони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові біля Молодіжного театру спилюють дерева (Відеофакт)

«Усі ці місця отакі неправильні будуть перероблені і крона проріджена. Знаєте, як приходите до перукаря, так само і тут: треба зробити стрижку. Не просто видалити одну велику гілку і сказати, що робота зроблена. Спершу робота секатором або ручною пилкою, а потім уже дійсно проблемна гілка видаляється електро- або бензоінструментом»,- Володимир Ветроградський, арборист.

Далі в процесі відбуватиметься очищення й оброблення стовбура за технологією.

«Є сучасні матеріали для оброблення. Я винайшов власну технологію. Вона перевірена і дає результат. Оці всі порожнини треба прочистити. От середина самого дерева, вона прогнила. Відповідно, оце все треба прочищати та здійснювати протигрибкове оброблення»,- Володимир Ветроградський, арборист.

У перший день роботи Володимир Ветроградський лише «прорідить» крону та очистить порожнини дерева від органічних решток. Загалом же вартість робіт, за словами керівника КП «Зеленбуд», коштуватиме місту до 15 тисяч гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button