Суспільство (відео)

Стреси ведуть до виникнення страшного захворювання: в чернігівській обласній лікарні розповіли про наслідки «нервів» (Відео)

Стреси й емоційні потрясіння провокують розвиток одного з найтяжчих неврологічних захворювань – епілепсії. Якщо епілепсія не є вторинною, тобто наслідком іншого захворювання, травми тощо, саме емоційне навантаження вивільняє проблему.

«Вона нічого не пам’ятає. Це почалося, коли їй було 14 років. – Яка була причина? – Не знали ми. Що ми не робили, МРТ і так далі. Все було чисто. А що спровокувало, не знаємо. Потім якось усе переросло, але з народженням дитини все посилилося. А зараз такий стан, тому що була така ситуація, сімейна ситуація. Стреси постійно повторювалися. Одного разу вона впала, вдарилась головою і, мабуть, ці стреси, травма й призвели до такого стану».  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефект «Дежавю»: чернігівські психіатри сказали, коли варто звертатись по допомогу (Відео)

У сучасних умовах, за словами медиків Чернігівської обласної лікарні, цю небезпечну хворобу можна лікувати та входити в довготривалу ремісію. З’являються нові групи препаратів, нові методи лікування, зокрема хірургічні.

«Є багато способів і багато шансів, що цей стан можна ввести в довготривалу ремісію. Деколи навіть протягом 5-7 чи 10 років пацієнт повноцінно одужує від цього захворювання. Але, звісно, за однієї умови, що він сам дотримується режиму лікування, а також що підбір препаратів правильно здійснено», — Дмитро Дроботов, епілептолог, лікар-невропатолог КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Небезпека хвороби полягає в самому нападі, під час якого людина може травмуватися, також рідко, але можливі зупинка дихання чи серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба XXI століття: психіатри б’ють на сполох (Відео)

«І найсерйозніше ускладнення – це епістатус, коли відбувається серія нападів без зупинки, протягом 2-3 діб і так далі. Людина не встигає прийти до тями, відбувається набряк мозку», — Дмитро Дроботов, епілептолог, лікар-невропатолог КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Загалом причина епілепсії – це порушення структури певної частини кори мозку, що й генерує неправильну подачу імпульсів.

На жаль, на сьогодні спостерігається зростання кількості хворих на епілепсію як через загальне збільшення неврологічних захворювань, вроджених аномалій, так і через наслідки війни на сході України.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button