Суспільство (відео)

Хвороба XXI століття: психіатри б’ють на сполох (Відео)

Глобалізація суспільства та спрощений доступ до великих обсягів інформації становлять неабияку загрозу для людства. Постійний потік інформації, більшість якої є негативною, виводить психологічні проблеми на перші рубежі із захворюваності.

«Це нервозоподібні стани. Коли людина не витримує, вона зривається», — Володимир Ященко, головний лікар Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефект «Дежавю»: чернігівські психіатри сказали, коли варто звертатись по допомогу

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, психічно-неврологічні захворювання до 2025 року вийдуть на перше місце та обійдуть нинішніх лідерів – серцево-судинні хвороби, травми», — Володимир Ященко, головний лікар Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

За словами Володимира Ященка, така ж тенденція спостерігається і на Чернігівщині. Як кажуть, проблем «із нервами» побільшало в рази. Чернігівці також одностайні – постійні стреси стали частиною нашого життя.

«Багато інформації. Багато треба вирішувати самому».

«Інформація. У смартфонах своїх вони навіть не дивляться навколо, не побачать, що там яма».

«Я вважаю, так. Це стрес».

«Особливо на дитячий стан. Дуже впливає».

Особливу увагу психіатри приділяють інтернет-залежності, комп’ютерній. Цей стан уже виділять в окрему хворобу. За словами лікарів, у Чернігові кількість хворих уже обчислюється сотнями, багато з них лікуються стаціонарно.

«Цей стан буде йти як окрема нозологічна одиниця. Комп’ютерна залежність. Постійно потребує дедалі більше. В більших обсягах перебування за тим самим комп’ютером, отримання інформації та все таке інше», — Богдана Шуба, медичний директор із амбулаторно-поліклінічної роботи Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

За словами психіатрів, антидоти на агресію навколишнього світу до особистості досить прості та банальні. Режим дня, здорове харчування і сон, відпочинок на природі, менше телебачення і гаджетів, активний спосіб життя тощо. Психологічний стан – це не питання чарівної пігулки, це питання того, яке життя для себе ми хочемо збудувати.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button