Суспільство (відео)

Сучасний простір масового користування з’явився в селі Кучинівка Сновської громади (Відео)

Сучасний простір для дітей, молоді та дорослих з’явився в одному з сіл прикордоння. Простір масового користування «Пункт розвитку і незламності» тепер об’єднує навколо себе жителів села Кучинівка, що на Сновщині.

«Почалася ця історія перед війною ще. Був створений «Добробут» у нас, така громадська організація. І в нас люди почали дуже активно ходити на засідання цієї організації та вирішувати самостійно проблеми, які турбували наше населення. Більше не вирішували, а окреслювали проблеми. І потім з усім активом нашого села ми намагалися їх якось вирішити», — Олена Недвига, староста Кучинівського старостинського округу.

«Мене як депутата, який представляє село у Сновській міській раді, запрошують на це засідання. І на одному з таких засідань виникла ідея на базі цієї чудової бібліотеки створити щось для всіх: для молоді, для дітей, для дорослих. Тобто своєрідний хаб розвитку, відпочинку та дозвілля», — Павло Солодовник, житель села Кучинівка.

Такий своєрідний хаб вирішили створити у бібліотеці, аби не тільки об’єднати в ньому для спілкування та дозвілля жителів села, але й заохотити їх до читання.

«Вийшло так, що перестали читати книжки, просто ходити до бібліотеки, брати книжки. Взяв і пішов. Це 5 хвилин ми спілкуємося з читачем. Спершу ми зробили дитячий простір, дітям було дуже цікаво, але в нас ще багато молоді. У селі є ще трошки молоді. Такої, яка активна, яка, може, ходила б для спілкування. Тим паче, що карантин був і ось війна. Діти не навчаються. Дуже відвикли одне від одного, хочуть спілкуватися. Тому виникла така ідея», — Людмила Ковалевська, бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

Тепер тут юні жителі села Кучинівка не лише читають, але й дивляться фільми, спілкуються, беруть участь у вікторинах та отримують призи.

«Уцій локації нещодавно вже провели і для дітей заходи, було цікаве дозвілля з переглядом пригодницького фільму. Наскільки мені відомо, тут уже правоохоронні органи для дітей демонстрували різні пізнавальні програми про мінну безпеку, про загалом потрібні речі», — Павло Солодовник, житель села Кучинівка.

«Були конкурси, діти були різного віку – від старшого до середнього, маленьких було мало. Були вікторини цікаві, діти брали участь і були хороші призи: павербанк і навушники. Діти приходять майже кожного дня. Але я не весь час із ними проводжу. Вони сидять самі, щось читають, може, в телефоні сидять, бо тут є і вай-фай, і все, і умови всі для них. Діти бажають зробити щось активне. Може, залучити учителя фізкультури, але щоб були на природі. Спортивні змагання. Вони вже засиділися вдома, хочуть побігати, пострибати. Я їм говорила: може, подумаємо ще, поки тепло на вулиці», — Людмила Ковалевська, бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

Зараз у «Пункті розвитку і незламності» активно продумують заходи до новорічних свят.

«Уже думаємо, що буде на Миколая в нас. Будуть подарунки. Чи для маленьких дітей, чи для дітей, чиї батьки на війні. Наближаються новорічні свята. Всі ми розуміємо, що попри війну, попри таку складну обстановку в нашій країні, діти однаково мають бути щасливими. І ми плануємо саме тут провести якесь новорічне дозвілля, щоб дітки прикордонної громади все-таки були з хорошим настроєм», — Павло Солодовник, житель села Кучинівка.

Окрім заходів для дітей, «Пункт розвитку і незламності» об’єднує навколо себе дорослих. Цей простір був створений за участі небайдужих до громади людей, які хочуть зробити навіть невелике село сучасним.

«І в межах фінансування саме на ОСН «Добробут» була виділена сума на закупівлю проєктора, широкого екрана, відеокамери. Також ми допомогли бібліотеці з проведенням високошвидкісного інтернету. інтернет-роутера, ноутбук придбали, накопичувачі. І наступним етапом було вже обладнання деякими меблями, які ви зараз бачите. Це наше прохання до депутата обласної ради Юрія Музики, він відгукнувся і допоміг саме з придбанням нових меблів», — Павло Солодовник, житель села Кучинівка

«Мій внесок дуже маленький – підтримати ініціативу людей, які хочуть розвивати свою громаду, а також свій населений пункт, підтримувати людей, дітей у цьому населеному пункті. І приємно, що до мене звернулись щодо підтримки створення такого простору. Це об’єднує людей. Коли є люди ініціативні і вони виходять з ініціативою, вони об’єднують навколо себе і спільно досягають мети – це приклад того, як нам перемогти, зокрема в цій страшній війні, яка зараз, на жаль, відбувається», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради.

Створення та підтримка таких сучасних просторів на сьогодні є надважливою, оскільки саме вони об’єднують людей, урізноманітнюють їхнє життя та допомагають подарувати дітям справжнє свято в такі складні для країни часи.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button