Суспільство (відео)

Залив молоком – і готово: експерт розказала про користь і шкоду сухих сніданків (Відео)

Багато дітей і їхніх батьків вранці надають перевагу сухим готовим сніданкам. Вони можуть бути абсолютно різними – пластівці, кільця, подушечки та кульки. Для батьків це зручно, адже економить час зранку: залив молоком – і готово. А дітям подобається солодкий смак та улюблені мультяшні герої на упаковці. До того ж виробники часто вигадують різноманітні подарунки та ігри, які можна знайти всередині пачки. Для деяких дітей такий сніданок стає своєрідним ритуалом. Та чи корисні насправді такі сніданки і як їх краще вибирати, ми поцікавилися в експерта зі здорового харчування Наталії Маркової.

«Ми як батьки повинні прищеплювати здорові звички, і сніданки – це одна зі здорових звичок.

Швидкі сніданки – це «перероблена» їжа, вона солодка, вона дає хибне відчуття ситості та задоволення. Але вже через годину ми знову хочемо їсти. І таким чином дітям ми прищеплюємо звичку частих перекусів. А якщо це в школі або в садочку, то частіше бувають знову ж булочки чи пиріжечки, і це не сприяє здоровому харчуванню»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Тож перше, що радить експерт: уважно читати склад продукту. Адже проблема таких швидких сніданків – це те, що виробники часто намагаються приховати цукор за іншими словами.

«Багато виробників під гаслом «Без цукру» приховують його в складі. Бо є дуже багато синонімів. Це може бути крохмаль, кукурудзяний сироп, це може бути тропічний цукор чи кокосовий. Але все це і є цукри. Тому бажано вивчати етикетку та дивитись кількість цукрів. Для дитини бажано, аби це було менше ніж 15 відсотків на 100 грамів продукту. А порція становитиме 20-30 грамів саме цих пластівців. Важливо також у складі подивитися кількість клітковини, тому що вона сприяє здоровому травленню.

Якщо в складі є багато цільнозернового борошна або зерна, то клітковини там буде значно більше»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарілка здорового харчування (частина 2): де шукати складні вуглеводи, білки та жири (Відео)

Тож друга порада – дивіться на те, з чого зроблені пластівці чи подушечки.

«З усього асортименту дуже добре вибирати мультизернові пластівці, які містять небагато цукрів, містять клітковину, а також якщо вони різні самі по собі. Наприклад, є кукурудзяні, горохові, і це також сприятиме урізноманітненню раціону дитини»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Утім, головна порада експерта – не використовувати швидкі готові сніданки на заміну повноцінному прийому їжі та ще й щоденно. Якщо ваша дитина полюбляє такі пластівці, то вибирайте їх як десерт.

«Дуже не бажано заміняти кожен сніданок вранці на такий. Бажано формувати для дитини більш повноцінний прийом – хлібчик, яєчко, йогурт, фрукт чи ягоди. І пластівці додавати як десертну частину»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Також прийом таких пластівців чи подушечок стане кориснішим, якщо ми додамо до порції горішки чи свіжих фруктів. Але не плутайте з сухофруктами, які часто вимочують у цукровому сиропі. Пам’ятайте, сніданок для дитини повинен бути поживним і давати енергію для організму на тривалий проміжок часу. Адже їй необхідно багато сил для навчання та фізичної активності на перерві. На жаль, швидкі вуглеводи не зможуть із цим впоратися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button