Суспільство (відео)

Кондиціонер – комфорт чи шкода? (Відео)

Кондиціонер – справжній порятунок у літню спеку. Для когось це єдиний варіант пережити палюче сонце, утім, інші відмовляються від використання цієї техніки.

«Ні. Мені не подобається, що він дуже сильно продуває. Часто виходить, що нібито плюс – не так спекотно. Ну, і в мене можна без нього – я живу в приватному будинку».

«Так, користуюсь».

«Тому що дуже-дуже душно і спекотно вдома».

«Не користуюся і не хочу. Я холоду боюся. Люблю таку середню температуру».

Тож хто він, цей загадковий кондиціонер? Помічник чи шкідник?

«Головний плюс кондиціонера – те, що він допомагає людям легше переносити спеку. Це стосується людей літнього віку, людей із серцево-судинними захворюваннями та дітей»,- Родіка Піонтковська – лікар-терапевт.

Та водночас про кондиціонер складено багато різних міфів, що лякають його користувачів. І що з цього правда, а що – вигадка?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині буде новий мурал: проводять конкурс на кращий ескіз

«Якщо говорити про мінуси кондиціонера, там їх трохи більше. Багато людей скаржаться, що, коли вони користуються кондиціонером, то хворіють. Дійсно є таке, але це виникає тоді, коли люди неправильно ним користуються. Якщо потік холодного повітря спрямований на людину, звісно, організму потрібно більше сил, аби підтримувати оптимальну температуру, тоді знижується опір організму до респіраторних захворювань.

Другий випадок: може бути, що людина заходить із гарячого подвіря, йде в приміщення, де кондиціонер запрограмовано на 18 градусів, для людського організму це як протяг»,- Родіка Піонтковська – лікар-терапевт.

Згідно з порадами фахівців, оптимальним перепадом температури в сильну спеку є 6-7 градусів. Якщо спека не дуже сильна, то 4-5 градусів.

«Також кондиціонер сушить шкіру та слизові оболонки. Щоб такого не було, кондиціонер повинен бути з іонізатором. Якщо цього немає, потрібно приміщення зволожувати.

Якщо кондиціонер не чистити і не міняти фільтр, то в ньому накопичується пил, що призводить до алергічних реакцій»,- Родіка Піонтковська – лікар-терапевт.

Та вихід є. Якщо користуватися кондиціонером із дотриманням усіх зазначених правил, то він стане вашим вірним помічником у спекотні літні дні.

«Якщо все резюмувати, то ми можемо отримати комфортні умови користування кондиціонером, якщо 1-2 рази на день провітрюватимемо приміщення, де він працює. Оптимально встановлюватимемо температуру на термостаті. Ставитимемо зволожувачі повітря, якщо вони не вмонтовані. І вчасно мінятимемо фільтри»,- Родіка Піонтковська – лікар-терапевт.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button