Суспільство (відео)

Суперечки навколо «Ялівщини» не вщухають: у Чернігові обговорили подальшу долю парку (Відео)

«Ялівщину» ділитимуть на чотири зони: заповідна, господарська, регульованої й стаціонарної рекреації. Саме це питання обговорили в Чернігівській облдержадміністрації під час першого засідання робочої групи з функціонування та розвитку комунального закладу РЛП «Ялівщина». Для цього розроблять проєкт організації території. Він має зберегти найцінніші природні комплекси й об’єкти.

«До 1 лютого буде остаточно розроблено тендерну документацію для укладення договору на розроблення проєкту організації території РЛП «Ялівщина». Орієнтовна вартість – 190 тис. грн. Після визначення виконавця робіт буде зібрана робоча група, також усі охочі можуть надсилати пропозиції із визначення зон території парку на пошту «Ялівщини», — Юлія Батура, директор КЗ «РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради.

Розроблять і стратегію розвитку парку на 10 років, і п’ятирічний план заходів. На їх основі створять план роботи на кожен рік. Так, у 2022-му передбачено благоустрій територій, проведення екологічних та освітніх заходів тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юлія Батура стала переможцем конкурсу на посаду директора КЗ «Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»

«Якомога швидше домогтися обстеження та видалення аварійних дерев на території парку. Ми протягом минулого року тричі зверталися до управління ЖКГ ЧМР. Ці звернення були в липні, серпні та наприкінці грудня. Відповіді ми досі не отримали», — Юлія Батура, директор КЗ «РЛП «Ялівщина» Чернігівської обласної ради.

Ще 22 грудня Головне управління Держгеокадастру області внесло інформацію щодо обмежень у використанні території «Ялівщини», площею 168,7 га, і зареєструвало межі парку.

«Землекористувачем залишається Чернігівська міська рада, на яку покладені охоронні зобовязання, бо цей об’єкт природно-заповідного фонду створювався на землях запасу міськради без їх вилучення, так і залишається», — Катерина Сахневич, директор департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Однак саме в міської ради досі виникають запитання про встановлення меж регіонально-ландшафтного парку.

«Усі розуміють, що коли буде оголошуватися тендер на зонування земельної ділянки, то на земельну ділянку має бути кадастровий номер, якого нема. Як оголошувати тендер за відсутності земельної ділянки?» — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

«Зараз проблема наступна – те, що казала директор вам, воно нездійсненне. Бо вона не може без дозволу міської ради нічого там робити. Усе тільки за погодженням із Чернігівською міською радою», — Руслан Волощук, громадський активіст.

«Якщо ми кажемо про визначення обмежень щодо РЛП «Ялівщина», то ми їх визначили, зафіксували і вони є в Геокадастрі. Це підстава заборонити будь-яку несанкціоновану діяльність у чітко визначених територіальних межах парку «Ялівщина». Вона може належати будь-кому, але власник має обмежувати свою діяльність, відповідно до обмежень чинного законодавства, що визначені в розмірах конкретних територіальних меж», — В´ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ялівщина» змінить свої межі: обласна влада пообіцяла створити повноцінний парк без участі «міста» (Відео)

Катерина Сахневич також пояснила винятки, що не ввійшли до складу парку.

«Площа загального контуру – 200,5 га. Із них землевласники, землекористувачі, яких за переліком було всього 30, не ввійшли до складу парку з самого початку. 168,7 га – це землі комунальної власності територіальної громади міста. Саме на них і була створена «Ялівщина», — Катерина Сахневич, директор департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Також порушили питання земельної ділянки, що не внесена до Держгеокадастру.

«Там у Держгеокадастрі не внесена ця земельна ділянка, і ми проїжджаємо та бачимо там паркан і все інше. У 2014 році цей паркан хотіли прибирати. Якщо ця земельна ділянка ніде не внесена, то хотілось би, щоб у нас «Ялівщина» була відкрита – без парканів і без нічого», — Дмитро Іванов, заступник голови Чернігівської ОДА.

«Я по памяті не можу назвати цю організацію, але є рішення про передачу цієї земельної ділянки в довгострокову оренду, може, навіть у постійне користування, але це релігійна організація, що мала намір будувати там якусь культову споруду», — Василь Дмитренко, начальник управління земельних ресурсів ЧМР.

«Це мормони, які взяли у 2003 році ділянку під будівництво начебто церкви, в них до 2028 року договір оренди, але там будувати ніхто нічого не збирається. У них на Шевченка, 11 є офіс. І намірів будувати там щось вони не мають. Вона зараз заброньована якоюсь організацією і чекає, щоб комусь дістатися», — Олександр Тарнавський, активіст.

За словами активістів, її площа становить понад гектар землі.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button