Суспільство (відео)

Сувенірів немає: спеціалісти ДСНС застерігають людей не шукати пригод на мінних полях (Відео)

Чернігівщина визнана однією з найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами територій. І хоча рашистів вигнали з області на початку квітня, таємні схованки боєприпасів, нерозірвані снаряди, розтяжки та міни все ще залишаються. Тож розмінування спеціалістами ДСНС триває вже більше ніж пів року, за цей час було виявлено понад 43 тисячі вибухонебезпечних предметів. Наразі активно обстежують і знешкоджують боєприпаси на територіях, де раніше стояли рашисти. Зокрема, роботи проводять біля Городні.

«На цій території  раніше були блок-пости агресора – російської федерації. Також вони багато залишили тут сюрпризів. Ми бачимо, що міст був підірваний, усі підходи до нього були заміновані – і протитанковими мінами ТМ-62М, і сигнальними також. Їх встановлюють, аби можна було зорієнтуватися, якщо хтось підходить. Ще стояли на розтяжках ручні гранати РГД-5 і Ф-1»,- Михайло Ільєв, начальник частини піротехнічних робіт ГУ ДСНС в області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гриби не варті життя: рятувальники нагадують про заборону відвідування лісів (Відео)

Роботи на території ще тривають, адже площа сягає приблизно 15 кілометрів. Утім, піротехніки вже знайшли залишки артилерійських снарядів, які не розірвалися, та приховані протитанкові міни. Прискорити роботу рятувальникам наразі заважає погода.

«Коли погана видимість і великі опади – трава починає злягати. І тоді коли спар працює, на розтяжках із-за поваленої трави не видно натягнутої нитки. Воно все ховається під травою. За допомогою металодетектора дуже важко працювати на розтяжках. Бо вони можуть бути встановлені з ліски або звичайної нитки, або мідного дроту»,- Михайло Ільєв, начальник частини піротехнічних робіт ГУ ДСНС в області.

Рятувальники просять із розумінням поставитися до цього процесу та не ігнорувати попередження.

«Де ми тільки приїжджаємо та починаємо працювати, одразу виставляємо розмітку. Люди починають цим цікавитися і хочуть подивитися, що ж там таке. Потім виникають різні конфлікти, треба проводити роз’яснювальну роботу, яку ми постійно і ведемо.

Люди хочуть прийти, подивитися та щось для себе знайти. Якісь ящики перетягнути. Навіть попри те, що ми виставляємо позначки і таблички. Вони їх ігнорують і хочуть добратися до якоїсь певної дислокації. Таким чином трапляються підриви на розтяжках, буває таке, що навіть люди гинуть або зазнають тяжких уражень. І потім їх доправляють вже до різних лікарень»,- Михайло Ільєв, начальник частини піротехнічних робіт ГУ ДСНС в області.

Тож не нехтуйте правилами безпеки та бережіть своє життя і здоров’я.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button