Суспільство (відео)

Робота чи залежність: якою насправді є професія «блогер» (Відео)

Чернігівець Максим Садовський розвиває власний блог майже рік. Спершу він вів звичайну сторінку в Інстаграм. А оскільки пройшов шлях від офіціанта до адміністратора ресторану та досить добре знає цю кухню, вирішив ділитися досвідом із жителями міста. Блогер висвітлює роботу міських закладів громадського харчування.

«Я не ревізор, я не перевіряю кухню, чистоту тощо. Є певні критерії, зокрема атмосфера, смак, сервіс і переважок. Це коли береш страву з собою і дивишся. У деяких закладах переважок був у дуже неприємний бік», — Максим Садовський.

Окрім цього, Максим створив окрему рубрику, де користувачі можуть ставити власні запитання, аби глибше розібратись у роботі ресторанів. Зараз у блогера вже понад 31 тисяча підписників – аудиторія віком від 24 до 35 років. Це заняття стало справжньою роботою, яка займає по 8-10 годин на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові живе блогер 2-мільйонник

«Тому що я постійно відповідаю всім на коментарі. І поступово я зрозумів, що треба це розвивати, почав просувати рекламу блогерів. Комусь я не подобаюся, це нормально. Комусь, навпаки, подобаюся. Останнім часом дуже прикольно, коли йдеш містом і там «я його знаю», це класно», — Максим Садовський.

Наразі Максим більше вкладає в блог, аніж отримує. Хоча він уже почав заробляти, розміщуючи рекламу, що не пов’язана з ресторанним бізнесом.

«Реклама – це єдиний можливий дохід. Деякі блогери підписують контракти з всесвітньо відомими компаніями. А переважно це івент. Організатори просять розмістити афішу в сторіз. Загалом на цьому можна добре заробити, якщо ви готові рекламувати все поспіль», — Максим Садовський.

Блогер іноді розповідає на своїй сторінці і про особисті речі. Психолог Олена Гірченко зазначає, що такі пости дійсно можуть зацікавлювати аудиторію. Утім, вона не радить цим зловживати, аби не отримати залежність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів очима тревел-блогера

«Пошук таких цікавинок зі свого життя досить привабливий і затребуваний. Це стає своєрідною залежністю, бо замість того, щоб щось досліджувати, вивчати, читати, людина починає виставляти щось своє таке, про що нібито ніхто не знає», — Олена Гірченко, психолог.

За її словами, інколи люди висвітлюють особисте життя, аби задовольнити свою потребу у схваленні іншими. Це також може породжувати залежність.

«Тому треба зорієнтуватися на темі та пошукати саме ту тему й ту аудиторію, до речі, вона може бути і загальною, яка є цікавою. І таким чином досліджувати те, про що мало хто розповідає. І йти саме від цього, а не від потреби задоволення саме оцього нарцисизму», — Олена Гірченко, психолог.

Максим же наголошує на тому, що свій блог створив саме для того, аби ділитися з чернігівцями корисною інформацією. Наразі він працює над новою рубрикою, де розповідатиме про найрізноманітніші професії. А у майбутньому планує вийти на всеукраїнський рівень та робити огляди інших міст.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button