Суспільство (відео)

«Свідчення прекрасного»: Чернігівський обласний художній музей проводить унікальні зустрічі (Відео)

Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Ґалаґана продовжує низку музейних зустрічей, у межах яких досліджують творчість і життєвий шлях відомих художників.

«Ми вже починали проводити подібні проєкти, зустрічалися з цікавими людьми, на жаль, спершу ковід, а потім повномасштабна війна перервали таку діяльність. Цього року ми вирішили відновити подібну практику в межах проєкту, який ми започаткували до 40-річчя музею. Це і дослідницький, і популяризаційний проєкт, який називається «Слід». І в межах цього проєкту, а також тих виставкових проєктів, які відбуваються в музеї – а перший із них «Володимир Ємець: родина, друзі, Україна!» – ми запрошуватимемо людей, які дотичні до створення мистецьких творів, що є в нашій колекції. А також тих авторів, які знайомі особисто, або самих авторів, твори яких знаходяться в нашій колекції», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Г. Ґалаґана.

Під час таких зустрічей проводять невеликі інтерв’ю, що надалі допоможуть більше докладно досліджувати постать і творчість авторів.

«Ми хочемо створити серію відеоматеріалів і заархівувати оці свідчення того, як створювалися роботи, які є історії цікаві, пов’язані з цими роботами. Які техніки використовувалися, що надихало майстрів на створення тих чи інших робіт, на вибір того чи іншого шляху», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Г. Ґалаґана.

Перші інтерв’ю в рамках експозиції видатного художника Володимира Ємця розпочинаються з тих, хто особисто був знайомий із ним – це рідні, друзі й учні, портрети яких створив відомий майстер. Зокрема, до проєкту долучилася Марія Рибіна-Ткач, яка є його ученицею.

«Володимир Володимирович – видатний митець, живописець і культурний діяч. Із глибоким поглядом на життя та всесвіт, на мистецьке середовище. Його погляди, на жаль, не завжди знаходили відгуки в сучасників, бо він був доволі креативною людиною. І його погляд на формування мистецьких осередків, творчих кіл, певною мірою створював дисонанс у мистецькому оточенні, зокрема міста Чернігова. Із таких постатей, як Володимир Володимирович, формується історія образотворчого мистецтва і він на власному прикладі показує, що таке справжній митець і що таке відстоювати свою думку», — Марія Рибіна-Ткач, директор Чернігівської дитячої художньої школи, учениця Володимира Ємця.

А також Чернігівський обласний художній музей запрошує чернігівців і гостей міста насолодитися великою колекцією картин відомого майстра та стати учасником наступних музейних зустрічей.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button