Суспільство (відео)

Свідчення жертв злочинів рф на Чернігівщині заслухала делегація з Європарламенту (Відео)

22 жовтня 2023 року в Чернігові відбулася зустріч представників Європейського парламенту (з питань міжнародно-правового співробітництва в галузі розслідувань воєнних злочинів) зі свідками та жертвами злочинів рф на Чернігівщині. Основною метою візиту делегації стало бажання на власні очі побачити наслідки повномасштабної війни на території Чернігова й області. А також почути описи тих звірств, які вчиняли рашисти під часи фази активних бойових дій, від жертв і свідків – цивільних українців. 

«Наочний приклад значно яскравіше відображає емоційний стан людей, аніж те, що сто разів можна почути. Вони самі хочуть побачити це і вони самі намагаються якомога більше здобувати інформації, щоб потім це на власному досвіді побаченому передавати Європі, Євросоюзу. Вони зустрічалися з потерпілими, зі свідками злочинів російської федерації, які торік відбувалися на Чернігівщині», — Сергій Крупко – прокурор відділу Чернігівської обласної прокуратури.

Під час візиту представники Європарламенту заслухали доповідь Чернігівської обласної прокуратури, в якій зазначались основні справи щодо порушення законів ведення війни російськими військовими на Чернігівщині, а також щодо відкритих кримінальних проваджень проти російських військових, які підозрюються у вчиненні звірств на території області. 

Також представники Європарламенту оглянули місця воєнних злочинів. Зокрема будинок по вулиці Чорновола, Драмтеатр і шкільний підвал у селі Ягідне.

«На таку маленьку громаду, як наша. Ми маємо 7500 населення. 39 людей розстріляно. І понад двісті людей померли в окупації», — Олена Швидка – голова Іванівської громади.

Разом із місцевими жителями села Ягідне представники Європарламенту спустилися до шкільного підвалу, в якому 28 днів російські військові утримували 299 дорослих і 67 дітей.

«У цьому кутку лежали люди, коли помирали, бо не завжди дозволяли виносити тіла. Дітки запитували: «Що трапилося з бабусею?». Дітям відповідали, що захворіла», — Валерій Польгуй – житель села Ягідне.

Загалом же, за словами прокурора відділу Чернігівської обласної прокуратури Сергія Крупка, наразі на стадії досудового розслідування перебувають приблизно п’ятсот кримінальних проваджень, загальна ж кількість злочинів у цих кримінальних провадженнях – понад 1000, серед них факти злочинної агресії та порушення законів ведення війни.

«По Ягідному наразі ідентифіковано 22 військових, які вчиняли звірства. Вже сімох наразі національним судом засуджено до покарань – від 11 до 12 років позбавлення волі. Але все це заочні рішення суддів. Відносно 15 військовослужбовців, які безпосередньо були причетні до поміщення людей та утримання в підвальному приміщенні, в якому ми щойно перебували, триває судовий розгляд», — Сергій Крупко – прокурор відділу Чернігівської обласної прокуратури.

«Що ми можемо робити тут? Ми можемо слухати, можемо вивчати, аби потім надавати свою підтримку. Звісно, ми надамо всі засоби для того, аби ви могли деокупувати ті території, які були вже окуповані. Готове рішення, власне, проєкт рішення про виділення коштів для України на кілька років. Попереду голосування, щоб це рішення було затверджене офіційно», — Удо Булманн – член Європейського Парламенту (Німеччина).

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button