Суспільство (відео)

Свідомо став на муку: в селі на Чернігівщині жив і творив геніальний поет (Відео)

«Нам треба свідомо ставати на муку,

 порвать по живому, щоб вийти з пітьми…

Лише б не забути святої науки —

в нелюдських умовах зостатись людьми.»

Ці пророчі слова належать поету-дисиденту родом із Чернігівщини – Леоніду Тереховичу. Довгий час його ім’я залишалося під шаром історичного пилу, мало не єдиними, хто знав і пам’ятав про талант, були його земляки й однодумці.

«Леонід Терехович – феномен української літератури та ідеології. Він писав і жив у такі часи, коли зайве слово, неугодне системі, промовляти було небезпечно. Леонід Терехович писав дуже потужну літературу, потужні вірші, за що, власне, і поплатився»,- Павло Солодовник – житель села Кучинівка.

Народився та виріс Леонід Никифирович у селі Кучинівка нинішньої Сновської громади. Гострі рими були в нього в крові, адже його дідусь також писав. Писав правдиво та влучно, за що і був розстріляний совєтами. Життя Леоніда також забрав радянський режим – допустити існування волелюбного генія-українця вони просто не могли. Утім, із настанням Української Незалежності про поета боязко почали розказувати, спершу на рівні області.

«До дня народження, в березні, в бібліотеці відбувається завжди зібрання – згадати, почитати поезію. Залишилися його однокласники, які пам’ятають, яким він був у школі і в житті»,- Людмила Ковалевська – провідний бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ книжка про північне село Чернігівщини (Відео)

Із плином часу про Леоніда Тереховича почули й у світі.

«Це конкурс патріотичної поезії імені Леоніда Тереховича.

Уже кілька років у нас організовують ці конкурси, прив’язані до дати смерті. Це конкурс міжнародний, не лише місцевий. Дописувачі є і зарубіжні»,- Людмила Ковалевська – провідний бібліотекар Кучинівського філіалу Сновської публічної бібліотеки.

У рідному селі досі стоїть хатина «Чернігівського Стуса». Видається так, ніби життя в ній зупинилося зовсім недавно. Воно й не дивно, адже її станом старанно опікуються.

«Зараз ми перебуваємо біля хати, де жив і творив митець із села Кучинівка. Варто сказати, що сучасники знають про Леоніда Тереховича завдяки Аркадію Натаріусу.

Саме завдяки його зусиллям і збережена ця хата, перекритий дах, табличка встановлена. І дуже багато для того, аби зараз ми тут стояли і говорили, зробив саме Аркадій Натаріус»,- Павло Солодовник – житель села Кучинівка.

Утім, тривалий час єдиним способом віддати шану талановитому земляку були лише розмови. А вулиця, на якій жив Леонід Терехович, носила радянську назву – 1-го Травня.

«Також дуже прикро, що за кілька десятків років у моєму рідному селі не спромоглися віддати належну шану нашому видатному земляку. Саме тому, коли я став трошки більш дотичним до всіх цих культурних, економічних процесів, то запропонував перейменувати цю вулицю, аби вона носила саме ім’я Леоніда Тереховича, і зробив подання на те, щоб Леоніду Тереховичу присвоїли посмертно звання «Почесний житель Сновської громади»,- Павло Солодовник – житель села Кучинівка.

Звісно, нам було важливо дізнатися, на якому етапі зараз перебуває процес перейменування та присвоєння звання почесного громадянина таланту з Чернігівщини. По інформацію ми звернулися до Сновської міської ради.

Дійсно, в переліку вулиць до перейменування одна з вулиць буде названа іменем Леоніда Тереховича.

Ідея висунути цього земляка на номінацію «Почесний громадянин Сновської громади» належала Павлу Солодовнику. Зараз вже відбулося засідання гуманітарної комісії, яка мала б узгодити це питання. Трошки з війною процес затягнувся, але, вважаю, що на сесію ми винесемо це питання і депутати його підтримають»,- Наталія Самойлова – секретар Сновської міської ради.

Українець – це не національність. Це стан душі, коли ти готовий віддати власне життя заради свободи своєї країни. Леонід Терехович був саме таким. Тож вивчати, знати та говорити про нього – наш обов’язок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button