Суспільство (відео)

Світлана Стрілець: хто така єдина жінка-кандидат на посаду ректора «Чернігівського колегіуму» (Відео)

Світлана Стрілець уже два місяці виконує обов’язки ректора Національного університету «Чернігівський колегіум». Каже, що перша проблема, перед якою постала на цій посаді, – це приписи стосовно неналежного рівня пожежної безпеки в університеті та гуртожитках. Наразі це питання вирішується. Міністерство освіти вже виділило майже два з половиною мільйони гривень на відповідні роботи. Сюди залучать і власні кошти університету. До того ж тепер навчальний заклад стає зручнішим. З ініціативи Світлани Стрілець, у його коридорах встановлюють зручну навігацію. Створено тактильні таблички з шрифтом Брайля. Світлана Стрілець каже, що потрібно покращувати матеріально-технічну базу навчального закладу. Зокрема сюди хочуть закупити автоматизовану систему управління.

«Це покращить діяльність усіх наших структурних підрозділів і викладачів, бо все розраховувалося вручну, дуже багато на це витрачали всі структурні підрозділи роботи. АСУ вивільнить їх й ефективніше організує освітній процес»,- Світлана Стрілець, в.о. ректора НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, декан факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

За час її керування університет став партнером облдержадміністрації з реалізації екологічних проєктів на Чернігівщині.

«Вони вже нам дають на наш природничо-математичний факультет проєкт, який коштує 300 тисяч. Це корисно для викладачів і впливає на формулу фінансування університету. На сьогодні ми за всіма показниками маємо хороше фінансування. Це понад 5 мільйонів, це нормально»,- Світлана Стрілець, в.о. ректора НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, декан факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Ведеться робота щодо реалізації проєкту «Студентський науковий парк». На базі інституту історії, етнології та правознавства створено музей раритетної рідкісної книги. Частина чернігівських гідів уже виявила бажання внести його до програми своїх екскурсій. Тут уже почали створювати аудиторії з археологічними знахідками. Це стане цікавинкою для гостей міста.

«На сьогодні вони виграли два гранти. У вівторок ми плануємо зустрічі з міжнародними партнерами. Уже прийшли затвердження і вони створюють міжнародний центр, положення про цей центр ми вже прийняли на Вченій раді університету нещодавно»,- Світлана Стрілець, в.о. ректора НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, декан факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Світлана Стрілець зазначила, що прагне заохочувати учасників навчального процесу до плідної роботи. Наприклад, нещодавно вони зайняли друге місце на всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Навчальний заклад випередив навіть кілька київських університетів. За такі здобутки студенти отримали премії. Окремі заохочення виділили для викладачів.

«Ректорат вирішив преміювати цих викладачів. За перше місце – 12 тисяч 200 грн, за друге – 10 тисяч, за третє – 8 тисяч. Сім осіб ми преміювали»,- Світлана Стрілець, в.о. ректора НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, декан факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Викладачі університету мають значні здобутки та проходять міжнародні стажування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінили замки й зачинили двері: «Просвіті» не дозволили користуватися приміщенням на Хлібопекарській

«У 2018 році захистила докторську дисертацію. Маю певні плани на подальшу реалізацію у науковій діяльності, зокрема, це пов’язано з інтернаціоналізацією діяльності. Це підвищує рейтинг університету та викладача»,- Ольга Лілік, доктор педагогічних наук, професор кафедри української мови і літератури філологічного факультету, в.о. гаранта освітньої програми в магістратурі.

В університеті проводять бінарні пари. Наприклад, сюди запрошують практиків, які можуть поділитися зі студентами своїм досвідом.

«Уявіть собі, коли методист веде заняття, сідає за фортепіано і показує шляхи, принципи, методи, прийоми вивчення літератури у взаємозв’язках із музикою. Зразу сприйняття поліпшується. Дитина сприймає художній текст швидше та якісніше»,- Світлана Жила, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури НУЧК ім. Т. Г. Шевченка.

Світлана Стрілець уже два роки очолює факультет дошкільної, початкової освіти і мистецтв. Тут вона працює з 2002 року. Була завідувачем кафедри дошкільної освіти і мистецтв. Їй вдалося покращити матеріально-технічну базу факультету. Зокрема тут оформили кабінети за вимогами нової української школи. По-перше, він висвітлює тенденції НУШ. А по-друге, тут створено середовище для реалізації нових проєктів.

«Тут ми запрошуємо вчителів усього міста й області. Вони долучаються до інноваційних курсів підвищення кваліфікації. Це курси «Супергерої». Ми започаткували інноваційні курси підвищення кваліфікації, бо ми стажуємося за кордоном і всі інновації приносимо сюди. Інновація наша зараз полягає в тому, що є не тільки методики й конкретні інструменти, людина і сама є інструмент. В Україні нема подібних проєктів. Ми зараз запустили цей проект»,- Марина Коновальчук, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Із 1 вересня цього року розпочав працювати Центр розвитку викладацької майстерності та лідерства. Його програма передбачає тренінги, воркшопи, майстер-класи, релаксові заняття та онлайн-модуль. Координатори центру стажувалися за кордоном. Вони кажуть, що в університеті є ініціативні викладачі, яких треба підтримати й об´єднати.

«І всі ініціативи тепер системно реалізовуватимуться. Перша з таких ініціатив – це курси підвищення викладачів університету. Ректорат вирішив, що за рахунок коштів університету витрати на навчання викладачів будуть покриті»,- Оксана Джинджеро, координатор Центру розвитку викладацької майстерності і лідерства НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Факультет і кафедра займають перші місця в конкурсі з наукової діяльності. Він проходить в університеті щороку. Переможців визначають залежно від здобутків за наукову діяльність.

«За захищеними кандидатськими, докторськими, кількості публікацій, методичних рекомендацій. Там дуже багато показників. І от кафедра – це перше місце в університеті, і факультет займає достойне місце»,- Світлана Стрілець, в.о. ректора НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, декан факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Наразі цей факультет найчисельніший. За кількістю першокурсників він один із найбільших. Аби бакалаври мали змогу вступити до магістратури та успішно складати ЗНО з англійської мови, цей предмет перенесли з першого курсу на четвертий, запропонували вибіркові дисципліни, де обов’язково є англійська. Торік він став єдиним факультетом, який успішно пройшов акредитацію всіх освітніх програм на п’ять років.

«Ми створили на факультеті лабораторію з початкової освіти – це 25-та школа, в якій наші студенти проводять разом із вчителями, із викладачами нашого факультету заняття. Саме в школі, тобто наближені до своєї майбутньої професії. Директор школи, із якою ми тісно співпрацюємо. Вона в нас за сумісництвом працює як стекхолдер, як розробник освітніх програм. Випускників там наших багато, які проходили там практику і залишилися працювати»,- Світлана Стрілець, в.о. ректора НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, декан факультету дошкільної, початкової освіти і мистецтв НУЧК ім. Т.Г. Шевченка.

Світлана Стрілець наразі є одним із кандидатів на посаду ректора Національного університету «Чернігівський колегіум». Своїм першочерговим завданням вважає покращення іміджу вишу на різних рівнях, аби створити потужний навчальний заклад. До того ж вона прагне залучати дедалі більше абітурієнтів, зокрема й іноземних. Аби вони мали гідні умови проживання, перший гуртожиток повністю обладнають, відповідно до вимог. Проведуть реконструкцію й інших гуртожитків.

*Актуально

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button