Суспільство (відео)

Священники з Чернігівщини засвітилися в новому «Патріаршому календарі» РПЦ на 2024 рік (Відео)

«Ну що ви таке оце брєд кажете? У вас бісовщина в голові. Який московський патріархат? Ну який? Я знаю, що це українська православна церква».

Таку відповідь ми отримали цієїосені від одної з парафіянок одного з соборів упц міста на запитання, чи знає вона про приналежність його до російської православної церкви. А справді, який московський патріархат в Україні? До цього запитання ми повернулися зараз, коли рпц презентувала «Патріарший календар» на 2024 рік – це таке щорічне календарно-богослужбове та довідкове видання російської православної церкви.

Здавалося б, цей календар не має жодного значення для українців, оскільки він російський, то навіщо про нього говорити? Проте є багато «але». 27 травня 2022 року собор української православної церкви (мп) заявив, що діятиме, як «самостійна та незалежна» церква, таким чином відокремившись від рпц. Що ж ми бачимо в «Патріаршому календарі»?

«Цей календар є певною мірою інформативний. Що бачимо ми? Ми бачимо, що російська церква визнає так звану упц у складі російської православної церкви. Українська православна церква під керівництвом митрополита в Києві Онуфрія є невід’ємною складовою, за твердженням російської православної церкви, частиною російської православної церкви в Україні. Що бачимо ми і що показує нам цей календар? Фактично для нас він не має жодного значення, але, з іншого боку, він має таке певне значення, бо ще раз і ще раз доводить людям, що треба щось змінювати в цій державі та треба щось змінювати у своїй голові,у своєму серці, і нарешті вже будувати як Українську державу, так і Українську церкву в Україні», — Отець Роман (Кіник), настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, ПЦУ.

Світлини нового календаря рпц, які опублікував на своїй сторінці архієрей Православної церкви України Євстратій Зоря, швидко поширилися серед українців і спричинили шквал обговорень. У цьому календарі описані не лише архієреї московського патріархату, але й усі єпископи упцмп, зокрема й митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій та Ніжинський і Прилуцький – Климент.

«Якщо ви бачили інтерв’ю митрополита Волоколамського Іларіона Алфеєва, то знову ж таки він говорить, що є думка, що українська православна церква відділилася від російської православної церкви. І він каже, що це неправдива думка. Бо жодного листа не було надіслано – анів синод, ані патріарху Кирилу про від’єднання», — Отець Роман (Кіник), настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, ПЦУ.

Тобто фактично українська православна церква продовжує перебувати у складі російської. Підтвердженням цього може бути і відповідне рішення суду. Як повідомляв раніше «Главком», Київський окружний адміністративний суд 15 травня 2023 року визнав приналежність упцмп до складу російської православної церкви.

«Хочеться провести таку паралель між 1991 роком і патріархом Філаретом, тоді митрополитом Філаретом Київським,коли він справді відійшов від російської церкви. І що зробила російська церква: оголосила анафему йому, відлучила від церкви, позбавила сану і постригла до простого монаха чи навіть сказала, що це простий мужик», — Отець Роман (Кіник), настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, ПЦУ.

Цей календар є одним із численних доказів того, що Україна досі перебуває в духовній окупації Кремля. Майже два роки повномасштабної війни проти російських окупантів, численні випадки цинічних антиукраїнських заяв промосковських служителів і непоодинокі випадки співпраці священників із ворожими спецслужбами, утім, упц чомусь досі є повноцінним ідеологічним підрозділом, який, імовірно, курується з самої москви.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button