Суспільство (відео)

Святвечір і 12 пісних страв: передріздвяні приготування на Чернігівщині (Відео)

Із переходом на Новоюліанський календар цьогоріч українці збиратимуться родиною на Святвечір 24 грудня. Згідно з традиціями, цього дня не їли, допоки на небі не засяє перша зірка. Особливістю цієї вечері є приготування саме 12 пісних страв.

«Якщо говорити про 12 страв, то кутя й узвар – це вже дві окремі страви, які мають бути обов’язково на столі. А якщо говорити про інші варіації, то голубці – вони можуть бути з грибами або з рибою, а ще вінегрет, він обов’язково з’являється на столах, гриби тушковані або смажені, плюс ще дві страви. Також юшка рибна або борщ червоний із грибами або з рибою, пиріжки, так звані картопляники, з капустою або з грибами. Риба може бути запечена, смажена. Якщо говорити про десерти, традиційно для українців це не млинці, не пироги, а саме кисіль», — Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

У кожному регіоні є власні традиційні страви, і Чернігівщина не виняток. Які саме кулінарні традиції переважають на Сіверщині під час Святвечора?

«Якщо говорити виключно про Чернігівщину, то тут на підтвердження нашої варіативності ми вміємо готувати кутю не лише з пшениці, а й із вівсянки, проса, гречки та рису й обов’язково з великою кількістю меду. Чернігівщина славиться тим, що має непогані виробництва крафтового меду.  У нас ті регіони, які південніші, кутю запарюють ще й узваром, мед перетерли, до маку додали трошки меду і до маку додали узвару. Також особливістю є те, що зерно, яке треба попередньо замочити та промити, промивають і понині саме святою водою – це в громадах ближче до Мезина. Це певна особливість і додавання сакральності. Інша історія – це гриби. До повномасштабного вторгнення Чернігівщина була тим регіоном, який міг похизуватися великою кількістю і лісів, і грибів. Тому, очевидно, той момент, коли ми подаємо гриби смажені, зварені, засолені. Три страви легко можуть бути з грибами», — Катерина Литвин – заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР.

Знайомтеся, це родина Старостенків, яка зберігає традицію святкування Різдва в колі родини. Ми завітали, аби дізнатися, які кулінарні шедеври готують у їхньому домі на Святий вечір.

«У нашій родині всі чоловіки – рибалки. Тому ми всі за рибу, в нас кожне свято не обходиться без риби в усіх варіаціях: запечена, фарширована і заливна риба, ось котлети зі щуки. Це рибні страви обов’язково. Це таке найбільш родинне свято. Обов’язково дотримуємося цих традицій, коли господар запалює свічку, і, звісно, треба дочекатися першої зірки та 12 страв. З куті починаючи, всі потрошки повинні скуштувати кожної страви», — Юлія Старостенко – домогосподарка

У часи сьогодення Святий вечір – це ще одна можливість зібратись усією сім’єю та нагадати про важливість родинних зв’язків.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button