Суспільство (відео)

«Золоті» свинарники і добровільне рабство: реалії Козелецького геріатричного пансіонату (Відео)

Епопея з реконструкцією приміщень ферми Козелецького геріатричного пансіонату триває вже не один місяць. Але з першими снігами роботи таки завершили.

Один мільйон 276 тисяч гривень – стільки витратили на ремонт свинарника та корівника. У серпні цього року, коли ми почали цікавитись, на що ж саме збираються витрачати бюджетні кошти, отримали несподіваний супротив із боку керівництва пансіонату. Знімальну групу не пускали на територію закладу. Причини вигадували різні: немає керівництва, лякали африканською чумою.

Невідомо, що ще вигадали б, якби нам не допомогла поліція. Знімальній групі ЧЕline таки вдалося побачити підсобне господарство закладу, а точніше початок капітального ремонту свинарника та корівника. І от 14 листопада нас, як і обіцяли, запросили подивитись на результати кількамісячної роботи. Презентували відремонтовані приміщення для свійських тварин урочисто, з екскурсією та квітами.

«Цей корпус – це свинарник, корівник та свинарник трохи далі – 260 тисяч. 90 % всіх коштів на ремонт свинарника та корівника – з фонду регіонального розвитку, 10 % виділили з обласного бюджету. Відтепер свинки та корівки мають над головами новенький дах, навіть пластиковими вікнами побалували худобу. І це попри те, що в самому пансіонаті замінені не всі вікна. Санвузли давно не бачили ремонту, а душові кабіни наче з фільмів жаху – всюди цвіль та іржа. А в цей же час із бюджету витратили величезні гроші на ремонт приміщень для худоби. Кошти, закладені в кошторис на інфляцію та ризики, а це приблизно 100 тисяч гривень, залишились незатребуваними, а тому їх також пустили в хід», — перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич.

 «Пристінок, який ми перероблювали, його не було в кошторисі, побілка зовнішня, ми вносимо зміни в проектну документацію, ну, що ж ми будемо дарувати ці гроші комусь? Чи їх заберуть знову до Києва, в бюджет. Ми вже зробили корита, водопровід відремонтували, десь приблизно 60 тисяч», — директор Козелецького геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Сумами, які влили в ремонт приміщень підсобного господарства, шокований директор однієї з чернігівських будівельних фірм Євгеній Василець. Чоловік не перший рік у будівельному бізнесі, знає цю «кухню» зсередини . За його словами, у кошторисі ціна майже на всі будівельні матеріали завищена на 30-40 %. На прикладі одного з пунктів у кошторисі – дошки нарізної 2 сорту, яку будівельники використовували при зведенні дахів, Євгеній розповідає про порядок цін.

«Майже 3 100 гривень за куб. Купити цю шалівку – це дуже дорого. Ціна 2 200 коливається, і то це межа, 2 300, нехай 2 400 – це дуже багато. А тут є і 3 800, навіть 4 000 є», — директор «Профстрой» Євгеній Василець.

Оцінив спеціаліст і саму якість роботи, каже, будівельники подекуди навіть перестаралися.

«Дуже багато пішло шалівки, тим паче, на шифер впритул класти – ніхто такого не робить, це перевикористання йде. А за рахунок того, що треба гроші списувати. Можна було через 15-20 см набити, вони щільно – навантаження на стропильну частину більше, не факт, що, коли випаде снігу багато, вона не просяде», — директор «Профстрой» Євгеній Василець.

Фірма Євгена також вигравала тендери і робила ремонти за бюджетні гроші. Але в його випадку при складені кошторису замовники, навпаки, були зацікавлені в адекватних цінах. Та додає: неефективне освоєння бюджетних коштів – це більш звична практика для Чернігівщини.

«Там немає цієї суми, там реально «з неба» взято. Там за такі гроші можна було і всередині зробити, не просто дах навести. Так, це шифер, не профнастил, металочерепиця, так я погодився б», — директор «Профстрой» Євгеній Василець.

Водночас ні експертиза проектно-кошторисної документації, яку проводила чернігівська фірма «Сіверексперт», ні технічний нагляд жодних помилок не виявили.

Покращеннями на мільйон відтепер користуються 99 корів і 140 свиней. Поголів’я п’ятачків останнім часом зменшували спеціально – в області ще й досі оголошена епідемія африканської чуми свиней. Та вже до наступного літа керівництво пансіонату обіцяє кількість корів і свиней значно збільшити.

«Голів до 200 , з корівками», — директор Козелецького геріатричного пансіонату Микола Шапка.

І це зважаючи на те, що працювати на підсобному господарстві, окрім підопічних, майже нікому. Тобто стареньких насильно експлуатуватимуть. Пахне цинічним рабством.

«Рук робочих не вистачає всюди в нашому закладі, починаючи від санітарки та закінчуючи фермами. За штатом має бути 4 трактористи – їх 2, сам заступник сідав і їздив по полях. Одна тільки доярка, їх треба 2, у нас свинарки мають бути – їх жодної немає», — директор Козелецького геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Хоча директор пансіонату запевняє, що підопічні працюють виключно за бажанням, ще й гроші отримують за це, працюють за трудовими договорами. Але ж господарство є, штатних працівників немає, отже, працюють знедолені люди, як кажуть, добровільно-примусово. Тому, певно, частіше за інші у відповідях Миколи Шапки звучить слово «треба».

«От, наприклад, ми зібрали гарний урожай картоплі, її треба перебрати. Буряк, прополка – їх треба прополоти 2-3 рази, їх треба вирвати, їх треба скласти в кучки, потім перевезти, забортувати. Заощаджують у закладі і на двірниках. Територія тут здорова. Тільки там, де знаходяться корпуси, – 6 гектарів. Усі дружненько. От сьогодні сніг ще тільки закінчив, люди вийшли – поприбирал», — директор Козелецького геріатричного пансіонату Микола Шапка.

А чому б і ні? Робота робиться і люди при справі. Вирішувати проблему з кадрами Микола Шапка, схоже, не квапиться, та й навіщо? Зовсім скоро в пансіонаті з’явиться ще багато робочих рук. На базі закладу планують відкрити психоневрологічне відділення.

«У нас сьогодні 200 пацієнтів є, які знаходяться вдома, з рідними . У нас є 5-поверховий корпус, який ми хочемо відремонтувати. Плануємо розпочати ремонт за рахунок обласного бюджету, на 2017 рік включатимемо у фонд регіонального розвитку», — перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич.

Поки розпочнуть із ремонту теплотраси біля корпусу, на що з фонду регіонального розвитку вже виділено 1 млн 150 тисяч гривень. Роботи планують почати вже з наступного тижня і завершити до кінця року. А вже у 2017-му в пансіонаті планують відновити 2 перші поверхи корпусу та заселити хворих. Усього ж на реконструкцію 5-поверхового корпусу для психічнохворих людей планують витратити понад 5 мільйонів гривень.

Команда ЧЕline постійно триматиме вас у курсі, як посадові особи пансіонату цього разу розпоряджатимуться бюджетними грошима.

Ще статті по темі

Back to top button