Суспільство (відео)

Тарифні претензії та ліквідація першої лікарні: сесія Чернігівської міської ради (Відео)

Жваві дискусії навколо тарифної політики держави. Саме з них розпочалася четверта сесія Чернігівської міської ради. Мешканці міста вимагали від депутатів вжити заходів, аби знизилися ціни на газ та електроенергію.

«Ми зібрали понад п’ять тисяч підписів, громада проти підвищення тарифів».

У межах цього питання обговорили й те, що тепер дедалі менше людей отримують субсидії. У 2020 році кількість домогосподарств, що отримують таку допомогу від держави, скоротилася на 29 тисяч.

«На 2020 рік у нас скористалися програмою житлової субсидії 147 тисяч домогосподарств у межах області. На суму 1 млрд 240 млн 989 грн», — Олег Русін, директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська міська рада просить не підвищувати тарифи

В обласному центрі ситуація подібна. Саме тому учасники сесії зазначили, що збільшення тарифів на тлі скорочення кількості наданих субсидій недопустиме. Тож міська рада направила відповідне звернення.

«Звернення Чернігівської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення ціни на газ і електроенергію», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Додатково депутати запропонували надіслати звернення з цього приводу і президенту.

«Ці питання є дуже болючими, і ми відзначаємо системний характер загроз із цих питань у соціально-економічній сфері, що пов´язано зі збільшенням тарифів на житлово-комунальні послуги. До того ж ст. 48 Конституції України гарантує, що кожен має право на гідні житлові умови для себе і своєї сім´ї, що передбачає достатнє харчування, одяг і житло. Оскільки Гарантом Конституції в нас є президент, то ми пропонуємо, окрім Кабінету Міністрів, направити звернення до Президента та Ради національної безпеки і оборони», —  Олександр Луценко, депутат ЧМР («НАШ КРАЙ»).

Однак мер цю пропозицію відхилив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто має сплатити 60 мільйонів за гемодіаліз

«Я вбачаю, що достатньо звернення до уряду. Ну от достатньо. Це повноваження уряду», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Далі говорили про реорганізацію Чернігівської міської лікарні №1. Під час обговорення цього питання депутати запропонували ліквідувати управління охорони здоров´я.

«Є пропозиція всі лікарні обєднати в одну міську лікарню, ліквідувати управління охорони здоровя, буде значна економія коштів, тому що зараз органи місцевого самоврядування втратили свої функції. Всі кошти йдуть до НСЗУ», — Віталій Голець, депутат ЧМР («ОПЗЖ»).

«Ви нам підказуєте ті кроки, які ми зараз за алгоритмом робимо. І це перший крок до того, щоб у недалекому майбутньому ми відмовилися від управління медицини. Це ми саме для цього і робимо».

Окрім цього, під час сесії депутати розглянули низку земельних питань. Також міська рада підготувала звернення до керівництва держави з проханням делегувати органам місцевого самоврядування повноваження щодо встановлення карантинних обмежень. Звернулися до Генеральної прокуратури, Державного бюро розслідувань і до Вищої ради правосуддя стосовно претензій компанії, що надавала послуги з гемодіалізу в Чернігові.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button