Суспільство (відео)

Техніка для ЗСУ та гуманітарна підтримка цивільних: чернігівські волонтери прозвітували про роботу (Відео)

20 квадрокоптерів, 3 пристрої радіоелектронної боротьби DronHunter, більше як 50 тепловізорів і вантажний автомобіль – таку допомогу для наших захисників передала команда волонтерів благодійного фонду «Захистимо Україну» та їхні партнери. Сьогодні вони зібралися, щоб публічно прозвітувати про роботу від початку повномасштабної війни та подякувати всім, хто донатив кошти та особисто допомагав. Утім, кажуть, що волонтерську діяльність вони розпочали в далекому 2014 році. А з початком бойових дій на Чернігівщині, вони ще більше згуртувалися. Окрім напряму допомоги військовим, який очолює Олександр Ясенчук, команда займається і допомогою медичним закладам та цивільним – від лютого вони передали понад 50 тонн гуманітарних потреб.

«Зараз робота благодійного фонду вийшла за межі Чернігова, це вже і райони Менщина, Сновщина, Ріпкинщина, Городня, Новгород-Сіверський, Семенівка і т.д. Бо це відбувається само собою, люди звертаються до нас, довіряють нам, ми об’єднуємося і рухаємося далі», — Ірина Соломаха, волонтерка.

Активно допомагають фронту і парафіяни Катерининської церкви. У 2015 році на схід України було здійснено 270 гуманітарних поїздок. Отець Роман зазначає, що завдяки вірянам вдавалося підтримувати воїнів усі ці роки.

 «Праця, допомога і підтримка були ще з 2014 року. І ця підтримка є до сьогодні. Вона не припинялася жодного року, жодного місяця – велика кількість людей, які відчували, що вони можуть щось зробити та підтримати, робили це і продовжують це робити до сьогодні», — Отець Роман, настоятель Катерининської церкви.

У часи шалених обстрілів настоятель Катерининської церкви отець Роман також жодного дня не ховався в бомбосховищі, особисто розносив ліки та їжу для містян.

«Були діти в підвалах десь, заходив час від часу, і було добре, що був то кін дер, то шоколадка. Люди телефонували, просили відвідати якісь місця, комусь потрібні були ліки, хтось боявся взагалі вийти з хати, немолоді люди. Просто все, що було вдома, якісь кошти, які були у церкві, – це все виносилося і купувалося, навіть коли нам казали, що віддадуть кошти, ми, звісно, їх не брали», — Отець Роман, настоятель Катерининської церкви.

Волонтери кажуть: навіть після Перемоги вони не припинять роботу благодійного фонду та свою діяльність, бо попереду ще період відбудови та відновлення.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button