Суспільство (відео)

«Територія пріоритетного розвитку»: підприємці та підприємства Чернігівщини в очікуванні прийняття законопроєкту (Відео)

Збройна агресія рф на Чернігівщині неабияк позначилася на діяльності підприємств усіх секторів економіки. Вже рік триває фіксування всіх руйнувань і збитків, яких зазнав бізнес, відповідні робочі групи створені в більшості громад і районних військових адміністраціях.

«Наразі ми маємо інформацію про понад як 450 суб’єктів господарювання, які зазнали руйнувань від збройної агресії. Найбільше таких підприємств, якщо брати за галузями – це торгівля. Бо це безліч маленьких магазинчиків і великих магазинів, які були зруйновані. Також маємо величезну кількість промислових і сільськогосподарських підприємств, кожного виду приблизно 60 підприємств. Але це ще не всі руйнування, які зафіксовані, тому що ми знаємо: деякі підприємства вже відновили свою роботу і не хочуть фіксувати в робочих групах пошкодження. А ще проблема в тому, що руйнування продовжуються, бо є постійні обстріли нашого прикордоння», — директор Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

Більшість підприємств почала відновлювати свою роботу, щойно рашисти залишили область.

«Ми маємо навіть такі приклади підприємств, які були повністю зруйновані в передмісті Чернігова. І вони відновили свою роботу на новому виробничому майданчику в місті Чернігові, нікуди не виїжджаючи. І це дуже позитивний приклад, а також сигнал про те, що в Чернігівській області можна працювати і тут треба працювати.

За нашими оцінками, відновили свою роботу приблизно 90 відсотків підприємств. Але вони відновили роботу не на повну потужність як було до війни, хтось – на 20 відсотків, хтось – на 70 відсотків», — директор Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

Зараз на шляху до відновлення, крім проблем пошуку інвестицій на ремонт і сировину, підприємці постають і перед іншими питаннями.

«Це і логістика, зараз ми працюємо над цими питаннями. Інші аспекти – це кадровий потенціал, тому що є люди, які виїхали, є й ті працівники, які залучаються до Збройних Сил. І найболючішою проблемою зимового періоду стало відключення електроенергії», — директор Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

Для підтримання економіки уряд започаткував низку грантових програм, що діють на платформі «єРобота». За минулий рік у напрямі «власна справа» в Чернігівській області було підтримано 81 грантову заявку на розвиток або започаткування власної справи. 9 грантів отримали переробні підприємства і один грант – на розвиток садівництва. Утім, у департаменті економічного розвитку вважають, що цього недостатньо для розвитку та підтримки підприємців регіону. Для покращення ситуації зараз необхідно, аби Чернігівська область отримала статус «території пріоритетного розвитку», що надавав би пільгові умови оподаткування діяльності та преференції для бізнесу. Проєкт закону був зареєстрований у Верховній Раді восени 2022 року.

«Ми все-таки сподіваємося, що наш бізнес отримає реальні пільги, тому що зараз не можна порівняти конкурентоспроможність ведення бізнесу в більш безпечних регіонах із тими регіонами, що залишаються де-факто у прифронтовій зоні, що мають порушену логістику та інші проблеми, пов’язані зі збройною агресією», — директор Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА Олександра Хомик.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button