Суспільство (відео)

Тиждень імунізації в Чернігові: містянам розказали про користь вакцинації (Відео)

До Всесвітнього тижня імунізації в Чернігові провели брифінг, під час якого розповіли про нинішню епідеміологічну ситуацію на Чернігівщині та вкотре наголосили на важливості вчасної вакцинації населення.

«У нас зареєстровано зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції, на вірусні гепатити, на педикульоз, на туберкульоз і грип. Загалом епідемічну ситуацію за перший квартал 2023 року можна характеризувати як нестійку з тенденцією до погіршення», — Олександр Чепурний – генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Однією з основних причин негативної динаміки на Чернігівщині експерти визначають низьку вакцинованість населення.

«У нас фактично виконано план виконання профщеплень, що становить рекомендовані 25% за 4 нозологіями: це поліомієліт, гемофільна інфекція, за іншими нозологіями в нас невиконання плану профщеплень і не дотягує бажаного показника 25%. Тут різний показник: від 10 до 15%», — Олександр Чепурний – генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекцій.

«Це гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт і гемофільна інфекція типу В», — Олександр Чепурний – генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Станом на зараз в Україні простежується спалах кількох небезпечних захворювань. Вони мають складний перебіг історії хвороби та спричиняють низку ускладнень. Убезпечити себе та свою дитину від недуги можна завдяки вчасно проведеній вакцинації.

«Вакцинація не може ослабити імунну систему. Навпаки, це інфікування певними вірусами може ослабити імунну систему та опірність організму. Вакцинальні ж віруси настільки ослаблені, що вони не можуть вплинути на імунітет. Кожне щеплення важливе. Вакцинуйтеся вчасно», — Олександр Чепурний – генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button