Суспільство (відео)

Тополиний пух: що робити з деревами й алергією (Відео)

Початок літа не в усіх чернігівців розпочинається з приємних емоцій. Окрім довгоочікуваного тепла та смачних сезонних фруктів, на вулицях літає тополиний пух. Багато алергіків чекають цього часу з великим жахом, та й серед здорових людей небагато радіють пуху, що потрапляє в очі і носа.

«Тополиний пух і тополі в Чернігові з’явилися і природним шляхом, і штучним. Природний шлях – це компонент заплавних лісів. У заплаві Десни та її приток зустрічаються три види тополь: чорна, біла, тремтяча (або осика). То природний процес, коли вони розмножуються, поширюється насіння. А зараз ми бачимо, як тополя чорна розкидає свій пух, але таким чином вона розповсюджує своє насіння», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Штучно тополі в Чернігові висаджували в період після Другої світової війни, коли необхідно було швидко відновити зруйновані зелені насадження.

«Слід зазначити, що тополя – дуже ефективний біофільтр. Усе промислове забруднення від автотранспорту, від промислових підприємств фактично поглинається тополями, які стоять у першій трійці найбільших фільтрів міських систем», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Зазвичай період цвітіння залежить від кількості видів тополь, які ростуть на території, і погоди. В середньому кожен вид квітне до двох тижнів, але дощова та волога погода можуть зменшити цей період. Один зі способів зменшення кількості пуху в майбутньому – висаджувати дерева чоловічої статі.

«Якщо говорити про ті тополі, що утворюють насіння, то це жіночі екземпляри, а чоловічі не утворюють. Тому один зі способів боротьби з пухом у майбутньому – коли замість жіночих екземплярів треба висаджувати тільки чоловічі. Ці екземпляри пилити не будуть», — Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г.Шевченка.

Лікарі ж запевняють, що причина неприємних симптомів і загострення хронічних хвороб – не сам тополиний пух, а пилок квітів і трав, який його переносить.

«Якщо казати про алергію на тополю, то це сезон кінець лютого – максимум березня, коли ми бачимо на деревах сережки. Це також і інші дерева – береза, ліщина, вільха та вся родина вербових. Саме тоді відбувається продукція пилку саме цих дерев. А з сезоном, коли літає тополиний пух, спостерігається алергія на цвітіння лугових трав. А сам пух є нешкідливим. Він може зумовлювати механічне подразнення, і тоді це може проявлятися лоскотом у носі, покашлюванням. Це може бути також пух верби, осини і навіть кульбаби», — Олена Ільченко, лікар-алерголог вищої категорії Чернігівської міської лікарні №2.

Полегшити симптоми допоможе регулярне скошування, яке необхідно проводити в регіоні.

«Тут треба регулярно викошувати, щоб ці трави не колосилися. Переважно це період кінець травня – початок липня. Усе залежить від погоди. Три-чотири опилення відбувається за цей час, от тричі й треба скошувати», — Олена Ільченко, лікар-алерголог вищої категорії Чернігівської міської лікарні №2.

Допоможе також полив вулиць, тоді пилок не матиме змоги розлітатися. Загалом лікарі пояснюють: у разі виникнення симптомів, які заважають комфортному життю, необхідно звертатися до спеціалістів.

«Тут що раніше буде звернення, то кращим буде прогноз. Бо алергія – це імунне захворювання й основне лікування повинно бути націленим саме на нього. Адже більшість препаратів з аптеки лише тимчасово знімає симптоми або полегшує їх. Тільки імунна вакцинація в цьому випадку дійсно допоможе не довести до бронхіальної астми», — Олена Ільченко, лікар-алерголог вищої категорії Чернігівської міської лікарні №2.

Тож не займайтеся самолікуванням, аби не доводити захворювання до хронічної форми або ж щоб не сплутати симптоми з симптомами іншого захворювання.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button