Суспільство (відео)

Трав’яні чаї, цукати та варення з шишок: чернігівська майстриня виготовляє натуральні смаколики (Відео)

Чернігівка Ольга Лисичкіна з дитинства полюбляла багато часу проводити на природі, разом із родиною вони подорожували по всій Україні. Відтоді вона й почала цікавитися властивостями різних рослин.

«Наша сім’я займалася і займається туризмом, ми їздили багато на відпочинок із наметами. На Київське водосховище, колись давно з наметами відпочивали в Криму, також багато їздили по Чернігівській області. Могли тиждень або два жити в лісі, а то й до місяця. І коли ти живеш у цих умовах, на природі, то в тебе формуються відповідні інтереси. Я дуже зацікавилась вивченням різних рослин.

Медициною народною, як можна за допомогою тієї чи іншої рослини зміцнити імунітет або вилікувати свій організм», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Так і виникло бажання спробувати створити натуральний чай, що мав би профілактичні властивості від хвороб і наповнював енергією в довгих походах на природу.

«Ми дізналися, що є така рослина, як іван-чай, і ми вирішили збирати його, бо вичитали, що в нього дуже класні властивості. Він не містить кофеїну, відновлює сили… Дуже великий список лікувальних властивостей.

Потім минув час, і ми вичитали, що іван-чай можна ферментувати. Ми вперше про таке дізналися, не знали точно, що це таке, але вирішили спробувати та поекспериментувати, бо було дуже цікаво», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Ферментування – напрочуд важливий і складний процес, завдяки йому продукт розкривається з новою силою.

«Трав’яні чаї не можна пити кожен день, через лікувальні властивості їх п’ють за спеціальним графіком. А коли чай ферментується, то його лікувальні властивості зменшуються і такий чай уже можна пити щодня. Тобто під час ферментації складні сполуки розкладаються на прості. Там відбуваються відповідні хімічні процеси, виділення ароматичних речовин», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Іншими словами, такий чай стає профілактичним. До процесу ферментації треба правильно підготувати сировину, добре її промити та просушити. Далі листя треба механічно обробити, саме так запуститься ферментація, за якою треба ретельно стежити, аби не проґавити час. На цьому етапі формується майбутній смак, колір і запах чаю.

«Є спеціальні чайні дерев’яні дошки, щоб листя скручувати. В листі є прожилки з соком та різними речовинами, які нам треба поламати, щоб сік пішов назовні і щоб далі тривав процес ферментації. 

Коли ми почали ферментувати іван-чай, ми спробували його, він за смаком нагадував звичайний чорний чай, був дуже смачним. І ми подумали, що цей чай не має кофеїну, не треба купувати чорні чаї в магазинах. Ми самі все можемо зробити, знаємо, що він корисний та натуральний, знаємо, в якій він місцевості збирали. То чому б його для себе не збирати? І ми почали для себе його заготовляти.

Потім дізналися, що можна ферментувати також і листячко вишні, яблунь, малини, смородини», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Листя збирають молодим навесні, в екологічно чистих зонах. Шляхом експериментів майстриня створила різні суміші та композиції чаїв. Також вона додає до складу різноманітні ягоди та фрукти, наприклад, суницю, таки чином чай стає ще більш запашним.

«Відповідно, і аромат натуральний та насичений, без ароматизаторів, усе своє. У мене перший улюблений чай – це ферментоване листя суниці з ягодами суниці та іван-чаєм», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Першими дегустаторами таких смачних чаїв були рідні та гості.

«Наші знайомі знали, що ми займаємося чаями, приходили до нас у гості і ми їх пригощали. Інколи навіть купували його собі додому, бо дуже їм подобався», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Так одного разу виникла ідея продавати чай.

«Я виставила в інтернет повідомлення, що цього року в нас забагато чаю зібрано, тому ми його продаємо, хто хоче – може придбати. Для цього треба було написати в особисті повідомлення. Спробувала оформити першу упаковку, це був прозорий зіп-пакет. І наклейка була з чорно-білим друком», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Справа почала розвиватися, сарафанне радіо та соціальні мережі допомагали в цьому. З часом розробили нове стильне паковання та дизайн. А також майстриня зареєструвала свою торгову марку. Утім, на тому вона не зупинилася та вирішила виготовляти домашні цукати, якими можна замінити звичайні цукерки.

«Цукати роблять із гарбуза. Я раніше ніколи не думала, що з гарбуза можуть вийти такі смачні цукати. Тут є також свої нюанси та секрети, бо треба обрати сорт гарбуза, потрібно його правильно сушити та дотримуватися правильного режиму.

Береться гарбуз, цукровий сироп, у цьому сиропі він проварюється і в сушильній шафі сушиться. І готово, але є свої секрети», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

А ще в асортименті є унікальне варення з молодих шишок.

«Це варення дуже популярне в Карпатах, але його можна виготовляти і в наших умовах. У нас ростуть сосни, коли на них з’являються молоді шишечки, їх можна збирати і готувати з них вареннячко», — чайна майстриня Ольга Лисичкіна.

Зараз смаколики замовляють до різних куточків України та навіть за кордон. Навіть у такі складні часи Ольга Лисичкіна прагне ще більше розвивати свою улюблену справу, для цього ще має безліч ідей. Вона радить усім майстрам не зупинятися та розвивати малий бізнес, адже цього так потребує економіка нашої країни під час війни.

Журналіст: Марина Кирієнко 

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button