Суспільство (відео)

Тримаються, попри всі складнощі: як сільськогосподарське підприємство з Городнянщини пережило окупацію (Відео)

Майже щодня ми переконуємося: фронт треба тримати не тільки військовий, а й економічний. Тож фермерів та аграріїв, які в такі складні часи продовжують свою роботу, також можна сміливо назвати своєрідним військом. Сільськогосподарське підприємство «Добробут» у Городнянській громаді було створене у 2008 році. Воно не лише забезпечує робочими місцями жителів кількох сіл, а ще й стало надійною підтримкою місцевих жителів під час російської окупації.

«Починали ми з обробітку в 50 гектарів, а на сьогодні обробляємо 1,500 тис. гектарів землі. Як і всі інші, займаємося культурами, що приносять прибуток. Якщо не займатися культурами, які приносять прибуток, то витримати конкуренцію дуже складно. Бо в нашій місцевості працює холдинг великий, багато фермерів і конкуренція за землю дуже велика»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Основні культури, які вирощує підприємство – це соняшник, пшениця та кукурудза. Тож у лютому вони активно готувалися до початку посівної, але російська навала стала справжнім шоком. 24 лютого на територію громади та села Дібрівне заїхали окупанти. Майже одразу вони розстріляли вишки зв’язку.

«Це шок, коли о 10-й годині під твоїм двором їдуть колони ворожої техніки з ворожими солдатами. Абсолютно все незрозуміло. Але виходили кожного дня на роботу, на наряді в нас збиралися до 50 осіб. Усі активні люди села були в нас, одна умова була в нас: приходиш – розкажи новину»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

У наступні дні між селами вже були встановлені російські блокпости, а доставка товарів до магазинів та аптек була припинена. Тоді, зорганізувавшись із робітниками, Віктор Малофій самостійно вирушав на закупівлю хліба, на кожному блокпості доводилося проходити різноманітні перевірки, аби вже ж таки завезти буханки до села. А коли завозили, ділили його на всіх.

«Нам дали на все село 200 булок. Люди одразу зорганізувалися, хто кого знав – покликав. Хто один живе – четверту частину булки, в кого більше людей у сім’ї – пів булки. Велика сім’я – то велику булку давали, а кому і дві – у кого багато дітей»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із прикордонної Сеньківки евакуювали всіх жителів

Тоді ж почали допомагати і молоком із власної ферми.

«Дуже важко було зі скотом, у нас є 100 голів корів. Перші 2-3 тижні ми просто роздавали молоко людям. Хто хотів, приходив на ферму і безкоштовно розбирали його. Потім коли цим вже почали зловживати люди, ми почали возити молоко на ринок до Городні. Блокпост російський пропускав нас, їм не потрібне було молоко, навіть не просили. Торгували молоком на ринку, а звідти вже привозили якийсь інший товар.

За рахунок власних коштів, що ми вторгували там, виплачували заробітну плату. Так було один місяць, а потім банки вже запрацювали»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

А ще організували роздачу гуманітарних пакунків, що містили крупи, олію та консерви. Також як могли допомагали військовим. А щойно окупанти почали відступати, одразу господарство розпочало посівну, утім, для цього треба було подолати чимало перешкод.

«Перша була проблема – в нас не було пального зовсім. Перше пальне, яке ми закупили в господарство, це з Чернівців воно було, по 72 гривні за літр солярки, потім уже почала вона падати»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Через складні умови логістики підприємство цього року не встигло посадити звичні обсяги культур, які висаджували раніше, натомість трохи замінили їх іншими.

«Ми посіяли просо та овес, тому що не встигали і дуже складні були погодні умови, які, на жаль, продовжуються і сьогодні. Не можемо ми зібрати врожай соняшнику, він був у нас посіяний на площі 800 гектарів. Зібрали тільки половину.

Але все одно господарство тримається на ногах, немає таких випадків, щоб ми не сплатили податки чи невчасно була виплачена зарплата. Все працює стабільно»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Зараз головне завдання для підприємства – виплата коштів за оренду паїв. На сьогодні залишилося менше як 5%. Утім, каже керівник, прогнозувати майбутнє на наступний сезон наразі дуже складно.

«Незрозуміла ситуація з війною, незрозуміла ситуація з ринком збуту зерна і з добривами також незрозуміла ситуація. Вона дуже складна. Якщо підрахувати та внести стільки добрив, скільки було минулого року, то одразу буде гарантований збиток. Тобто ціна добрив повинна впасти або ж у фермерів дуже впаде врожайність. І ми не зможемо зібрати такі обсяги врожаю, як торік»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Також незрозуміла ситуація і з насінням.

«Ми завжди насіння соняшнику та кукурудзи використовували імпортного виробника. Переважно це «Сингента» і потрібно було б завозити його уже зараз. Але таку роботу не проводимо ні ми, ні інші фірми. Бо не розуміємо, які будуть ціни. Не виключаємо такого, що, можливо, перейдемо на вітчизняні гібриди соняшнику та кукурудзи. Вони гарантовано врожай дадуть менший, але і вклад коштів також буде меншим.

600 гектарів пшенички ми посіяли. Тобто невеликий урожай ми вже заклали на майбутнє. А далі будемо дивитися за ситуацією»,- Віктор Малофій, керівник СТОВ «Добробут».

Зараз керівник наголошує: головне – вистояти і перемогти, а перспективи та плани розвитку будуть уже згодом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button