Суспільство (відео)

Центр стартапів «Перемога»: як оживає занедбаний кінотеатр у Чернігові (Відео)

Уже понад місяць у колишньому кінотеатрі «Перемога», що у Чернігові, кипить робота. Тут студенти «Чернігівської політехніки», а також волонтери облаштовують цифрову лабораторію, що стане першою майстернею в Центрі стартапів «Перемога».

«Наразі відбувається ревіталізація та переосмислення колишнього радянського кінотеатру «Перемога», який стояв декілька років і не використовувався та мав певні проблеми. А от із 1 травня рішенням ректора НУ «Чернігівська політехніка» був створений Центр стартапів та інновацій при університеті, яким і має стати колишній кінотеатр уже під новою назвою «Центр стартапів «Перемога». І просто зараз, із 17 по 30 липня, тут відбувається резиденція Tolocar, які зібралися з трьох різних регіонів України та допомагають відкрити першу цифрову лабораторію на базі центру стартапів», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко місто».

В одному з приміщень ремонт уже на завершальній стадії, тут замінили вікна й електрику, відновили підлогу, пофарбували стіни та стелю. Наразі триває облаштування меблями. Чималу частину роботи вдалося зробити завдяки мобільній майстерні Tolocar, що має в арсеналі CNC фрезери, 3D-принтери та багато іншого обладнання, яке допомагає в подібних проєктах.

«У Чернігові ми вже вдруге, перший раз приїжджали у квітні – знайомитися з місцевими ініціативами. Проєкт займається підтримкою локальних спільнот та ініціатив, що вже щось роблять на місцях, а ми намагаємося підсилити їх своєю експертизою, своїми машинами, обладнанням та інструментами», — Іван Нестеренко, оператор мобільної майстерні Tolocar.

Це лише початок реновації простору.

«Взагалі в нас два сценарії розвитку цього центру. Один із них швидкий – це про те, що ми вже для приміщень, які сухі, теплі та безпечні, змінюємо функцію. А для аварійних кінозалів, у яких протікає дах, ми розробляємо архітектурну концепцію, яку будемо погоджувати, затверджувати та шукати фінансування. Щоб змінити конструкцію дахів, додати природне світло, можливо, додати сонячні панелі та якісь реновації, аби сама будівля також була інноваційною. І я маю надію, що Центр стартапів буде тут назавжди. Тобто все, чим ми його наповнюємо – обладнання, події, а головне, люди, – створюватиме такий осередок, у якому будуть різні сценарії, відповідно до їхніх запитів.

Офіційне відкриття цифрової лабораторії відбудеться вже цієї п’ятниці, 28 липня. Тож організатори запрошують містян долучатися до заходів і разом втілювати цікаві проєкти в життя рідного міста.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button